Πολιτική κρίση στην Ουκρανία μετά την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ

Πολιτική κρίση στην Ουκρανία μετά την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ

Ο πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής προειδοποίησε πως η χώρα εισέρχεται σε μια «περίοδο σοβαρής πολιτικής κρίσης» μετά την παραίτηση του υπουργό Οικονομίας ο οποίος κατηγόρησε βουλευτές για διαφθοράς, αναφέρει το Bloomberg.

«Αυτή η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Volodymyr Hroisman. «Πρέπει να τερματιστούν οι αντιπαραθέσεις ώστε όσοι επιθυμούν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να φέρουν κοινωνικά αποτελέσματα να μπορέσουν να εργαστούν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Aivaras Abromavicius, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τετάρτη, δηλώνοντας: «Δεν επιθυμώ εγώ και η ομάδα μου να καλύπτουμε τη διαφθορά ή να γίνουμε μαριονέτες υπό τον έλεγχο εκείνων που θέλουν να ελέγχουν το κρατικό χρήμα, όπως γινόταν με τις παλιές κυβερνήσεις».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Petro Poroshenko δήλωσε πως ο κ. Abromavicius, θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του και οι ισχυρισμοί του να διερευνηθούν σε βάθος. Η παραίτησή του, ωστόσο, εκκρεμεί καθώς απαιτείται η έγκριση των νομοθετών.

Η δημοτικότητα της Ουκρανικής κυβέρνησης έχει υποχωρήσει καθώς καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι ΗΠΑ, η οποίες είχαν ενισχύσει με δισεκατομμύρια δολάρια την Ουκρανία εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την παραίτηση του κ. Abromavicius. Ο κ. Poroshenko υποσχέθηκε αλλαγές σε ορισμένες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.