Politico: Πέντε προσδοκίες για την COP26 στη Γλασκώβη

Politico: Πέντε προσδοκίες για την COP26 στη Γλασκώβη

Ως την τελευταία ελπίδα για τον κόσμο να αναλάβει δράση χαρακτηρίζει το Politico την κρίσιμη διάσκεψη για το Κλίμα (COP26) που διεξάγεται στη Γλασκώβη, υιοθετώντας την εκτίμηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Τζον Κέρι. 

Σε ανάλυσή του, το Politico αναλύοντας την τοποθέτηση του προέδρου της διάσκεψης Αλοκ Σαρμά προβάλλει τους πέντε βασικούς στόχους της διάσκεψης και περιγράφει τι θα χρειαστεί ώστε να επιτευχθούν. 


1. Πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλίμα

Όπως αναφέρει το περιοδικό οι χώρες έπρεπε να υποβάλουν σχέδια δράσης για το κλίμα ως μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού και επρόκειτο να τα ενημερώσουν πριν από την COP26. Ωστόσο, ορισμένοι από τους υπογράφοντες της συμφωνίας - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους χειρότερους ρυπαίνων στον κόσμο - δεν έχουν υποβάλει ακόμη νέα ή πιο φιλόδοξα σχέδια. Κατά συνέπεια, μια από τις βασικές προσδοκίες είναι η υιοθέτηση πιο τολμηρών πολιτικών.

2. Ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου να κρατηθεί εφικτός

Οι χώρες θα πρέπει να εντείνουν δραματικά τις προσπάθειές τους για τη μείωση εκπομπών ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Όπως σχολιάζει το Politico, τα τρέχοντα μέτρα δράσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για τους 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων μεταξύ των ετών 1990 έως το 2016 και τις μελλοντικές εκτιμήσεις μέχρι το 2100.

3. Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να δείξουν το δρόμο

Όπως σημειώνει το Politico πολλά από τα πλουσιότερα κράτη παγκοσμίως είναι οι χειρότεροι ρυπαίνοντες. Τα περισσότερα σχέδια δράσης των G20 για το Κλίμα δεν είναι συμβατά με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.


4. Στείλτε το κάρβουνο στην ιστορία

Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης θα αποτελέσει η δέσμευση των περισσότερων χωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

5. Χρηματοδότηση για το κλίμα

Το 2009 οι πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν για χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020 ώστε να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Αλλά προς το παρόν υστερούν σε αυτόν τον στόχο.

Διαβάστε ακόμη:

Μπάιντεν στην COP26: Συγγνώμη για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Ο Μακρόν στην COP26: Οι χώρες που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες CO2 να ενισχύσουν τους στόχους τους