Πιθανή η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας- Τουρκίας

Πιθανή η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας- Τουρκίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν στο Βελιγράδι την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως η Ρωσία θεωρεί πως η κατάρριψη του μαχητικού ήταν προσχεδιασμένη ενέργεια και πως η Μόσχα θα "επανεξετάσει σοβαρά" τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βελιγράδι, στη Σερβία, στις 3-4 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Γερμανία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού κοντά στα σύνορα με τη Συρία και κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους.

"Καλούμε την Άγκυρα και τη Μόσχα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως επείγει οι δύο κυβερνήσεις να επιδιώξουν επαφή μεταξύ τους.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ