Πεντάγωνο: Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το θάνατο των στρατιωτών στο Νίγηρα

Πεντάγωνο: Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το θάνατο των στρατιωτών στο Νίγηρα

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας για την ενέδρα του περασμένου μήνα στο Νίγηρα, που κόστισε την ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες, μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση.

Το πεντάγωνο έχει ενημερώσει τις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας. “Οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί ότι η ομάδα έρευνας της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης (AfriCom) θα ταξιδέψει σε τοποθεσίες των ΗΠΑ, της Αφρικής και της Ευρώπης, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την έρευνα. Επικεφαλής των ερευνών, είναι ο διοικητής της AfriCom υποστράτηγος Roger Cloutier,” ανέφερε η ανακοίνωση που γνωστοποίησε επίσης, ότι οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί πως “η έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, εάν οι καταστάσεις απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, θα υπάρξει νέα σχετική ενημέρωση.”

“Το υπουργείο Άμυνας δεσμεύεται για μία λεπτομερή έρευνα των συνθηκών του θανάτου των τεσσάρων στρατιωτών. Με την ολοκλήρωσή της η ενημέρωση των οικογενειών των πεσόντων, θ' αποτελεί άμεση προτεραιότητα,” τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

Η ομάδα των στρατιωτών που ανήκε στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (Green Beret) και έφερε ελαφρό οπλισμό, ενώ έπεσε σε ενέδρα πολυάριθμων ενόπλων στο Νίγηρα τον προηγούμενο μήνα. Στην διάρκεια της μάχης, οι στρατιώτες διασπάστηκαν, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κι ένας στρατιώτης του Νίγηρα, στο CNN.

Η ομάδα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευε 30 στρατιώτες του Νίγηρα, όταν δέχθηκαν επίθεση από περίπου 50 ενόπλους που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος. Στην διάρκεια της επίθεσης, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν πυρά ρουκετών, όλμων, αλλά και βαρέων πολυβόλων, σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η μάχη κράτησε ώρες, με συνέπεια τον θάνατο των τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων δύο, ενώ σκοτώθηκαν και πέντε Νιγηριανοί. Κατά την αντεπίθεση που έγινε, οι αμερικανικές και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Νίγηρα, σκότωσαν 20 από τους ενόπλους.

Το πτώμα του Αμερικανού στρατιώτη, του λοχία La David Johnson ανακτήθηκε 48 ώρες μετά από την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ