Περ. Πελοποννήσου: Αντισυνταγματική η διάταξη άρσης της αρμοδιότητας έργων ΣΔΙΤ από τις Περιφέρειες

Περ. Πελοποννήσου: Αντισυνταγματική η διάταξη άρσης της αρμοδιότητας έργων ΣΔΙΤ από τις Περιφέρειες

Σε απόσυρση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για τις «αρμοδιότητες υλοποίησης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων», που είναι προς ψήφιση στην Βουλή και προβλέπει την άρση της αρμοδιότητας για έργα ΣΔΙΤ από τις Περιφέρειες, καλεί το αρμόδιο υπουργείο -με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Ντίνα Νικολάκου.

Η Περιφέρεια θεωρεί βάσιμα πως η διάταξη αυτή φωτογραφίζει πρωτίστως το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που αποτελεί για την περιφερειακή αρχή κορυφαίο έργο στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη και σημειώνει πως θέτει σε επισφάλεια ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνα Νικολάκου σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει η Περιφέρεια υποστηρίζει σθεναρά το έργο της Ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, γιατί θέλει να παραμείνει πιστή απέναντι στις δεσμεύσεις της στους πολίτες της Πελοποννήσου».

Πρόσθεσε πως «είναι ένα έργο καινοτόμο, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίησή του και με ισχυρή λαϊκή εντολή το συνεχίζουμε και μέσα στο Δεκέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση».

Η κ. Νικολάκου επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνουν πολιτικά την περιφερειακή αρχή και τώρα -είπε- υλοποιώντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα υπογράψουμε την σύμβαση.

Η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πελοποννήσου εξήγησε πως «η στήριξη μας στο έργο αυτό έχει να κάνει με την πολιτική μας συνέπεια απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου, με την εξασφάλιση 65 εκατ. ευρώ, με ένα σημαντικό αναπτυξιακό πράσινο έργο που ενδυναμώνει την τοπική οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα σταματά το περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Και βεβαίως, με την υλοποίηση του έργου σταματούν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχουν επιβληθεί για τα σκουπίδια».

Τόνισε πως «επιτέλους σ'' αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει υπουργός ή κυβέρνηση να ξεκινάμε από την αρχή και να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο, γιατί αυτό είναι μεγάλη παθογένεια».

Υπογράμμισε πως «η επίμαχη διάταξη αναφέρεται γενικότερα, και θεωρούμε πως πρέπει να αποσυρθεί διότι εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο καθώς διακυβεύονται σημαντικοί πόροι για έργα της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση και κατά την δική μας άποψη η διάταξη αυτή έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας».

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης κάλεσε να μην ξεχνά κανένας τη δήλωση της Ρουμάνας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και συμπλήρωσε ότι «το έργο της Περιφέρειας διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο συμφέρον και οφείλει και η κυβέρνηση να κάνει το ίδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ