Πατέρας και γιος βρέθηκαν με 15 κλεμμένους πίνακες του Georg Baselitz

Πατέρας και γιος βρέθηκαν με 15 κλεμμένους πίνακες του Georg Baselitz

© JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images

Οι γερμανικές αρχές στο Μόναχο ξαναβρήκαν 15 κλεμμένους πίνακες και σχέδια του Georg Baselitz αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.

Ένας 39χρόνος από το Ντίσελντορφ κατηγορείται ότι έκλεψε αυτά τα έργα μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαρτίου 2016 από την αποθήκη μιας ναυτιλιακής εταιρείας έξω από το Μόναχο, όπου εργαζόταν ως οδηγός. Δύο ακόμη ύποπτοι, ένας 51χρονος άντρας και ο 26χρονος γιος του, κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να πουλήσουν τα κλεμμένα έργα.

Οι ύποπτοι δεν έχουν κατονομαστεί, όπως επιβάλλυον οι γερμανικοί νόμοι περί ιδιωτικότητας, αν και οι εισαγγελείς δήλωσαν σε ένα δελτίο τύπου ότι και οι τρεις εργάζονταν στα ναυτιλιακά.

Η αστυνομία άρχισε να ερευνά την υπόθεση όταν μια ασφαλιστική εταιρεία έγινε καχύποπτη με τον πατέρα και το γιο, επειδή προσπάθησαν να πουλήσουν ένα από τα έργα τέχνης πολύ πιο κάτω από την αντικειμενική αξία της αγοράς. Όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εν λόγω έργο είχε κλαπεί, πολλά άλλα κλεμμένα έργα ήρθαν σύντομα στο φως.

Το τρίο αποκαλύφθηκε μετά από εντατικές έρευνες σε όλη τη γερμανική και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή, με τη συνεργασία ερευνητών σε όλη την Ευρώπη.

Ο εντοπισμός του αρχικού υπόπτου ανατέθηκε στην κρατική αστυνομία της Βαυαρίας και καθώς ταξίδευε στο εξωτερικό, τον εντόπισε με τη βοήθεια ισπανών και γάλλων ερευνητών. Τελικά συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Γερμανία.

Ο Baselitz είναι ένας από τους πιο διάσημους και ακριβούς καλλιτέχνες της Γερμανίας, με το ρεκόρ του σε δημοπρασία να φτάνει τα 9 εκατομμύρια δολάρια.

Τέσσερα επιπλέον κλεμμένα έργα από τον καλλιτέχνη -τα οποία αποτιμώνται συνολικά στα 130.000 ευρώ- δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

 

Πηγή: artnet News