8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κονδύλια στο προσφυγικό - Ανοίγουν όλες οι συμβάσεις

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κονδύλια στο προσφυγικό - Ανοίγουν όλες οι συμβάσεις

Την παρέμβαση της οικονομικής εισαγγελέως, Μαριάννας Ψαρουδάκη, και το άνοιγμα όλων των συμβάσεων προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης στο Μεταναστευτικό, έφεραν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». 

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων, Μαριάννα Ψαρουδάκη, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η κ. Ψαρουδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α, Ανδρέα Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό. 

Η έρευνα διατάχθηκε σε συνέχεια των δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μεταξύ των οποίων και η συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Σε αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. -που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου)- παραδέχτηκε πως υπήρχαν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Μάλιστα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές και τους εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Έχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς», ανέφερε. «Εκείνοι είναι που θα δουν, αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».

Απάντηση Δ. Βίτσα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για τα όσα ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα, προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας ότι «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

Απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Συγκεκριμένα στη δήλωση ανέφερε: «Θα προκαλούσα τον κ. Βίτσα να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι "αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα μου" και φυσικά να τολμήσει να προσδιορίσει τα "αναληθή" που ανέφερα στη συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο. Τα υπόλοιπα στον Εισαγγελέα».