"Παρέλαση" ονομάτων στη Λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας

"Παρέλαση" ονομάτων στη Λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας

Η ιστορία με την αποστολή στη χώρα μας της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας, είχε ως επιμύθιο, όπως λέγεται, την εκτίμηση ενός αξιωματούχου του κρατιδίου προς τους Έλληνες εκπροσώπους, ότι "πραγματικός έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο στο 10% των λογαριασμών. Ο τρόπος να πάρετε χρήματα είναι να τους δώσετε ένα δέλεαρ να έρθουν μόνοι τους, γνωρίζοντας ότι γνωρίζετε τα πάντα για αυτούς".

Αυτό φαίνεται πως εμπεδώθηκε -μετά και από 5 χρόνια σχεδόν άκαρπων ερευνών σε λίστες και "λίστες"- ως κεντρική άποψη από τις αρχές, που αποφάσισαν ότι από το δόγμα "στη φυλακή οι φοροκλέφτες" να μεταπηδήσουν στο "λεφτά στο δημόσιο ταμείο". Αυτό επιτυγχάνεται με δυο τρόπους:

-Με στοχευμένες διαρροές για το περιεχόμενο της λίστας. Από χθες κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες πως στην εν λόγω λίστα βρίσκονται με καταθέσεις πολλών ή λιγότερων εκατομμυρίων "πασίγνωστο πολιτικό πρόσωπο που έχει αποχωρήσει από την πολιτική", επιχειρηματίες, δυο ηθοποιοί με 1,5 εκατομμύριο έκαστος, ενώ ο Τρ. Αλεξιάδης άφησε υπονοούμενα για "συνδικαλιστή που δημοσίως μέχρι πρότινος κατακεραύνωνε την φοροδιαφυγή". Πιθανόν αληθινά στοιχεία όλα αυτά, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού.

-Ο δεύτερος τρόπος είναι και ο ουσιαστικός. Οι πληροφορίες έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν το ψυχολογικό υπόστρωμα στους ενδιαφερόμενους που ξέρουν ότι βρίσκονται στη λίστα και ξέρουν βέβαια αν είναι "ανοιχτοί" σε τυχόν ελέγχους να αναζητήσουν επιλογές. Αυτό θα τους το προσφέρει η κυβέρνηση.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών ετοιμάζουν τη διάταξη περί αυτοκαταγγελίας, η οποία, λέγεται, πως θα έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία ως βασική ιδέα: Θα προσφέρει -πέραν της ποινικής απαλλαγής- μηδενική φορολόγηση ή πρόστιμο σε όσους σπεύδουν και φέρουν πίσω τα χρήματά τους αν κάνουν μια επιλογή: Να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με αυτά τα χρήματα.

Εκτιμάται δε πως θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα θελήσουν να αποφύγουν μπλεξίματα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή. Θα σπεύσουν δηλαδή να πληρώσουν πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία και να αντιμετωπιστούν με επιείκεια. Εκτιμάται ότι η εν λόγω λίστα μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Θέμα χρόνου

Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η ταυτοποίηση όλων των καταθετών της UBS που «φιγουράρουν» και στη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας προκειμένου να μη χαθεί και αυτή τη φορά το «στοίχημα» της αξιοποίησής της, όπως έγινε στο παρελθόν με την «πολύπαθη» λίστα Λαγκάρντ. Οι διασταυρώσεις των στοιχείων που κατάσχεσαν οι εισαγγελείς στη διήμερη έφοδο που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Περί τα 1.500 ονόματα υπολογίζεται ότι θα «δείξει» η διασταύρωση των αριθμών των λογαριασμών της UBS με αυτούς που περιλαμβάνει η λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Κομβικός εκτιμάται ότι είναι ο ρόλος του μπρόκερ που συνεργάζεται με την τράπεζα, και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς. Στο γραφείο του οποίου έγινε εξονυχιστική έρευνα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν πολύτιμα αρχεία. Όμως ο πραγματικός «θησαυρός», λέγεται πως εντοπίστηκε στο γραφείο του Έλληνα μπρόκερ ο οποίος συνεργαζόταν με την τράπεζα και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς. Εκεί εντοπίστηκαν αρχεία κίνησης λογαριασμών και κίνησης που "κούμπωσαν" με τη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.