Παραμένουν αυξημένες οι ανάγκες για αιμοδοσία
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Παραμένουν αυξημένες οι ανάγκες για αιμοδοσία

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην εθελοντική αιμοδοσία, διεθνώς, και με αφορμή το γεγονός αυτό, η επιστημονική υπεύθυνη για την προαναφερόμενη κλινική μελέτη, κ. Μαριάννα Πολίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας του ΕΚΠΑ και διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Αρεταίειου νοσοκομείου, απηύθυνε ένα ιδιαίτερο «Ευχαριστώ» στους εθελοντές που θέλησαν να προσφέρουν το πλάσμα τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάρρωση άλλων, σοβαρά ασθενών από την πανδημική νόσο.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2020 που έχει οριστεί από τον ΠΟΥ για τις 14 Ιουνίου διεθνώς, το ΕΚΠΑ μέσω της υπηρεσίας Αιμοδοσίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και με την υποστήριξη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α), του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν) και του Συλλόγου Αιμοδοτών «το Αιμοπετάλιο», πραγματοποιούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα  εθελοντική αιμοδοσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια εκδήλωση που θα πλαισιωθεί από δύο εμφανίσεις των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

Για τη φετινή αιμοδοσία, όπως εξήγησε η κ. Πολίτου, χρησιμοποιήθηκε μια εφαρμογή για ραντεβού μέσω κινητού τηλεφώνου (app), ώστε οι εθελοντές αιμοδότες να γίνουν δεκτοί με τον δέοντα σεβασμό και να μην αντιμετωπίσουν αναμονή, ενόσω θέλουν να προσφέρουν το αίμα τους. Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που η πανδημία παραμένει.

Όπως εξήγησε στο Liberal η κ. Πολίτου, ετησίως συλλέγουμε 600.000 μονάδες αίματος. Όμως, μόνο οι πάγιες ανάγκες για την κάλυψη των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με μεσογειακή αναιμία, απαιτούν τουλάχιστον 150.000 μονάδες. Πέραν αυτού όμως, οι ανάγκες είναι αυξημένες τόσο εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των χειρουργείων από ασθενείς διαφόρων παθήσεων.

Το 65% του αίματος που συλλέγεται, προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το 35% από δότες συγγενικού περιβάλλοντος (δότες αναπλήρωσης).

Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες από εθελοντές δότες, προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή ροή συλλογής και επάρκειας των αποθεμάτων αίματος στη χώρα, διότι τα συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να αποθηκευτούν μόνο για 35-42 μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάγια ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Καλύτερη πορεία με το πλάσμα ασθενών που ξεπέρασαν τον κορονοϊό

Σαφή βελτίωση της πορείας σε βαριά ασθενείς με covid -19 προκάλεσε η χορήγηση πλάσματος, το οποίο προήλθε από άλλους ασθενείς που στο μεταξύ είχαν αναρρώσει.

Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης που διενεργείται στη χώρα μας, σχετικά με τις θεραπευτικές δυνατότητες που μπορεί να δώσει η χρήση αντισωμάτων, τα οποία έχουν παραχθεί από πρώην ασθενείς με covid - 19, οι οποίοι κατάφεραν να αναρρώσουν.

Για την διενέργεια της μελέτης παθητικής ανοσοποίησης, πάνω από 200 από τους ασθενείς που ανάρρωσαν, προθυμοποιήθηκαν να δώσουν πλάσμα από το αίμα τους, προκειμένου να βοηθήσουν με τα αντισώματα του οργανισμού τους, άλλους, βαριά ασθενείς να ξεπεράσουν την ασθένεια.

Κατάλληλο σύμφωνα με τους ειδικούς, κρίθηκε το πλάσμα αίματος από 60 ασθενείς από αυτούς που δήλωσαν διαθεσιμότητα, αν και η μελέτη συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η πρόθεση προσφοράς από άλλους ασθενείς που έχουν αναρρώσει στο μεταξύ.

Ήδη έχουν γίνει 60 πλασμαφαιρέσεις, ενώ ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα απόθεμα της τάξης των 100 μονάδων πλάσματος.

Στο μεταξύ όμως, κρίθηκε απαραίτητη η χορήγηση σε 8 ασθενείς που είχαν εμφανίσει σοβαρή κλινική εικόνα της νόσου και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού η βελτιώθηκε η πορεία της ανάρρωσης αυτών των σοβαρά ασθενών.