Πακέτο ενίσχυσης για εργαζομένους στον τουρισμό
Κ. Χατζηδάκης

Πακέτο ενίσχυσης για εργαζομένους στον τουρισμό

Για προτεραιότητα στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο μίλησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα για τον τουρισμό, τόνισε ότι ετοιμάζεται πακέτο ενίσχυσης για τους εργαζομένους που δεν έχουν επαναπρόσληψη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε σαφείς απαντήσεις για τις αναστολές εργασίας, τον επιπλέον χρόνο στα εργασιακά, τις εκκρεμείς συντάξεις και τα επιδόματα για ανέργους και επιστήμονες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «θα πληρωθούν και τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας». Πρόσθεσε ότι δε «τα μέτρα υπάρχουν για να καλύψουν τα προβλήματα της πανδημίας». Ωστόσο, επισήμανε ότι «τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα», και υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί ήδη 35 δισ. ευρώ και ότι το ποσό θα φτάσει τα 37 δισ.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ανέφερε ότι εκκρεμούν περίπου 150 χιλιάδες. Προχωρήσαμε, είπε, με το μέτρο των προσωρινών συντάξεων, των προκαταβολών με αναδρομικά, που θα δοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, πριν από το Πάσχα.Πρόσθεσε δε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα για την απονομή των συντάξεων» και υπενθύμισε επίσης την πρόσληψη 100 συνταξιούχων, προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων από τον ΕΦΚΑ, για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ προχωράει και η πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών για τον ίδιο σκοπό.

Όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι έχουν δοθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε 715.000 δικαιούχους, καθώς και ένα έκτακτο επίδομα 450 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. Ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο παράτασή τους, επικαλούμενος το «ασταθές περιβάλλον» εξαιτίας της κρίσης που έχει φέρει η πανδημία.

«Ό,τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε», υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος επιστημόνων.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε επίσης για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις σε αυτό, ξεκαθαρίζοντας ότι προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάρτα ηλεκτρονική θα καταγράφει τυχόν παρασπονδίες των εργοδοτών, καθώς και ότι θα ελέγχονται η «μαύρη εργασία» και οι υπερωρίες. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται, όπως ξεκαθάρισε, και τόνισε ότι θα ελέγχονται οι εργοδότες.

Τέλος, επανέλαβε κάτι που έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «όπως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα… κεραμίδια.»