Π. Κουρουμπλής: Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού

Π. Κουρουμπλής: Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού

«Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού» είπε στα Παραπολιτικά FM, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ερωτηθείς για το εάν σκέφτηκε την παραίτηση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» στη Σαλαμίνα.

Μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που φαίνεται να παίρνει η ρύπανση του Σαρωνικού όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής αλλά και της ολιγωρίας που επέδειξαν οι αρμόδιες αρχές, ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού «έθεσε εαυτόν»  του στη διάθεση του πρωθυπουργού εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.    

«Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά.  

Σημείωσε πως γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια για την απορρύπανση και έχουν επιστρατευθεί τρεις ειδικές εταιρίες που ειδικεύονται σε τέτοια ζητήματα.  

Ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Κουντούρη.   Αναφορικά με τη στεγανοποίηση του βυθισμένου πλοίου είπε πως έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 99,9%.   Τέλος ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί μη τήρησης των κανόνων ασφάλειας στο δεξαμενόπλοιο είπε πως «όλα ελέγχονται. Η εντολή που έδωσα είναι πως τα πάντα ελέγχονται. Και σε μένα δημιουργεί κάποιες απορίες όλη η διαδικασία».

«Επιθεώρηση» στον Πειραιά

«''Εχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος επισκέφθηκε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος παράκτιες περιοχές του Πειραιά, από την Πειραϊκή έως το Φλοίσβο, στην παραλία Μπάτη.

Μαζί του ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός, ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά Κωνσταντίνος Λεοντάρας.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει επιτευχθεί είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στην όλη επιχείρηση χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να τονιστεί, «καθώς ως λαός έχουμε την τάση να αυτομαστιγωνόμαστε». «Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν χημικά που ρίχνονται από αέρος με τα αεροπλάνα, ενώ εδώ χρησιμοποιούμε καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικών, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς», τόνισε.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε, εξάλλου, ότι σε μία τέτοια μεγάλη επιχείρηση που δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση, πάντα υπάρχουν προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν έντονα αντανακλαστικά από πλευράς λιμενικού σώματος στο να συντονίσει να προωθήσει και να παρακολουθήσει όλη αυτή την διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση.

«Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα και σε ένα διήμερο θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα», είπε και κάλεσε όσους δημοσιογράφους επιθυμούν να κάνουν με σκάφος του λιμενικού μια τέτοια επίσκεψη στις περιοχές, όπου παρατηρήθηκε διάσπαρτη ρύπανση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι η κατάσταση προφανώς έχει εξομαλυνθεί και ότι επιχειρούν πολλά σκάφη και του λιμενικού σώματος, αλλά και ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν και, από στεριάς, πολλά συνεργεία, οκτώ στο σύνολο.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θεαματική βελτίωση της κατάστασης και πιθανόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο να μπορέσουμε να επισκεφθούμε και πάλι και να δούμε ότι ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι της ρύπανσης έχει εξαλειφθεί» εκτίμησε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι πραγματικά να δούμε ποια είναι τα αίτια αυτού του ναυαγίου».

«Αυτό που θέλω να πω» συμπλήρωσε ο κ. Σαντορινιός «είναι ότι καθημερινά γίνονται εκατοντάδες δρομολόγια σε μια νησιωτική και ναυτική χώρα όπως είμαστε εμείς και διακινούνται τόνοι πετρελαίου και τέτοιο συμβάν έγινε μόνο μία φορά». «Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι η ασφάλεια ναυσιπλοΐας στη χώρα μας υπάρχει και η ναυτιλία είναι ασφαλής και δεν πρέπει από μία τέτοια κακή στιγμή να συκοφαντηθεί είτε το λιμενικό σώμα είτε η ναυτιλία», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, από την Πειραϊκή έως τη Γλυφάδα, όπου υπάρχει ρύπανση συνεχίζουν να επιχειρούν απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού σώματος, ενώ στον Φλοίσβο βρίσκεται το μεγαλύτερο και ικανότερο σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα "EMSA", το AKTAIA OSRV, που με τους δύο ειδικούς βραχίονές του και από τις δύο πλευρές σαρώνει εκατομμύρια κυβικά νερού στο πέρασμά του.

Φωτογραφία: Sooc