Ουρές χιλιομέτρων στον ΧΥΤΑ Φυλής - Κλειστός αύριο

Ουρές χιλιομέτρων στον ΧΥΤΑ Φυλής - Κλειστός αύριο

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν από το πρωί τα απορριμματοφόρα στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου εδώ και κάποιες ημέρες παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εναπόθεση των απορριμμάτων στον νέο χώρο (κύτταρο) του ΧΥΤΑ Φυλής, λόγω υπερφόρτωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ενιαίου Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στο τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για τη διαχείριση των αποβλήτων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός αύριο, προκειμένου να «ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες, την ανάγκη των οποίων προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών». 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι δήμοι και ότι τη Δευτέρα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενώ οι εργασίες αφορούν «στην επιχωμάτωση και σταθεροποίηση των δρόμων πρόσβασης των απορριμματοφόρων προς το χώρο εναπόθεσης των φορτίων τους, εντός του ΧΥΤΑ». 

Παράλληλα, ο Άης Βρούστης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, σημειώνει ότι δύο είναι τα ζητήματα που αλληλεπιδρούν. Το ένα αφορά στους δρόμους εντός του ΧΥΤΑ, οι οποίοι καλύφθηκαν από λάσπη και λόγω της συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης δεν έγινε δυνατή η αποκατάστασή τους. Το δεύτερο οφείλεται στη μαζική είσοδο όλων των οχημάτων η οποία επιβαρύνει στα μέγιστα όλη την κατάσταση.

Ήδη ο δήμος Πειραιά και κάποιοι δήμοι της Αττικής έχει καλέσει τους δημότες και τους επαγγελματίες να διαχειριστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση τα απορρίμματά τους.

 

Γ. Σγουρός: Οριακή η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής

Στο μεταξύ και με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στον ΧΥΤΑ και τα προβλήματα στη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, σε ανακοίνωση εκφράζει τους φόβους του ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που παρουσιάζονται αυτά τα σημαντικά προβλήματα, «δεδομένης της ασφυκτικής στενότητας του χώρου υγειονομικής ταφής στη Φυλή και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων».

Χαρακτηρίζει «ντροπή εν έτει 2019 το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής να εξαντλείται ακόμη στο σκάβουμε τα βουνά μας και θάβουμε τα σκουπίδια μας» και τονίζει ότι «η άμεση αξιολόγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών είναι μονόδρομος, ώστε η Αττική να κάνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, μέσα από τη εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης».