Ό,τι πωλείται, αγοράζεται... υψηλότερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ό,τι πωλείται, αγοράζεται... υψηλότερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Στα υψηλά ημέρας με ενδοσυνεδριακό μίνι ράλι των τελευταίων λεπτών ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση  συνεχίζοντας την αλυσίδα των ανοδικών συνεδριάσεων που πλέον έφτασαν τις 13 συνεχόμενες. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν τα υπεραγορασμένα επίπεδα, η τάση ειδικά στις τράπεζες, παραμένει πανίσχυρη και κάθε προσφορά, απορροφάται από νέους αγοραστές με μεγάλη ευκολία. Συνεκτιμώντας τόσο το διεθνές κλίμα όσο και τη σχετική θέση της εγχώριας οικονομίας, φαίνεται ότι υπάρχει δρόμος μπροστά μας.

Το καμπανάκι της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 791,17 μονάδες (υψηλό ημέρας) να καταγράφει κέρδη 0,55% και τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 στις 1894,67 μονάδες, με άνοδο 0,56%. Βασικός πρωταγωνιστής, ήταν όμως για μια ακόμη συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος (+2,17 στς 494,88 μονάδες) καθώς και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Η Alpha και η Eurobank ενισχύθηκαν πάνω από 2%, ενώ Πειραιώς και ΕΤΕ κατά 1,5%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της τάσης αλλά και την διαρκή εισροή κεφαλαίων στον κλάδο που πλέον βλέπει σε απόσταση αναπνοής τις 500 μονάδες.

Οι μέτριοι όγκοι συναλλαγών (ο τζίρος μειώθηκε στα 69,2 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό εύρος ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας (782-791 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) δεν οδηγούν μεν σε ασφαλή συμπεράσματα, κοιτώντας δε τη γενική εικόνα φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

Η συμπεριφορά αυτή είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια ισχυρώντάσεων, καθώς είναι σπάνιο μία αγορά να συμπεριφέρεται τασικά για πολλές συνεχόμενες συνεδριάσεις. Τούτο βεβαίως ισχύει τόσο στις ανόδους (όπως η τρέχουσα) όσο και στις καθόδους, με τις δευτερεύουσες ατασικές φάσεις να είναι αντιθέτου κατεύθυνσης.

Επίσης, είναι επίσης σπάνιο να παρατηρηθεί αντιστροφή της ισχύουσας τάσης, ιδίως μιας τέτοιας με τα χαρακτηριστικά της εν εξελίξει κίνησης. Απλά εκφερόμενο τούτο, οι πιθανότητες να δούμε βαθιές διορθώσεις με μεγάλους όγκους είναι πολύ μικρές.

Τουναντίον, μικρές διορθώσεις μέτριων όγκων ως προς τους όγκους με τους οποίους ανήλθαν οι τιμές, ή ακόμα και αμτάβλητες συνεδριάσεις με τα ως άνω χαρακτηριστικά, είναι από φυσιολογικές έως και ευκταίες, καθώς ανέκαθεν συνιστούν πολύ καλά σημάδια (επανα)τοποθέτησης σε επιλεγμένους τίτλους. Μάλιστα, τα σημάδια αυτά είναι βαρύνουσας σημασίας, διότι έχει ήδη αποκαλυφθεί η συμπεριφορά ορισμένων τίτλων, των λεγόμενων «νικητών» της κούρσας.

Ακολουθώντας όλη αυτή τη χρονική συγκυρία, και συνεκτιμώντας τόσο το διεθνές κλίμα όσο και τη σχετική θέση της εγχώριας οικονομίας, φαίνεται ότι υπάρχει δρόμος μπροστά μας.

Οποιαδήποτε ενδεχόμενα χαμηλότερα επίπεδα σε τιμές είναι ενδιαφέροντα, πάντα σε συνάρτηση με το προφίλ του επενδυτή και τους χρονικούς στόχους του. Εξάλλου, η ανάλυση τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επιλεγμένους τίτλους/κλάδους μάς δίνει πάντα έναν σημαντικό άξονα περιστροφής.