Ως υποκριτή κατηγορεί τον Moscovici η γερμανική FAZ μετά τις δηλώσεις του για Ελλάδα

Ως υποκριτή κατηγορεί τον Moscovici η γερμανική FAZ μετά τις δηλώσεις του για Ελλάδα

Έντονα επικρίνει τον Pierre Moscovici η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για τις πρόσφατες δηλώσεις του στην ιταλική Corriere della Sera αναφορικά με την Ελλάδα και το «σκάνδαλο» όσον αφορά τη διαδικασία λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά, η FAZ κατηγορεί τον ευρωπαίο επίτροπο ως υποκριτή, καθώς του υπενθυμίζει ότι συμμετείχε ενεργά σε όλες τις φάσεις και διαδικασίες -ενώ του επιρρίπτει και προσπάθεια προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών και των στόχων της Γαλλίας για την ευρωζώνη.

Το σχόλιο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επιγράφεται «Το σκάνδαλο του Moscovici» και σημειώνει: «Σύμφωνα με τον Pierre Moscovici, ο ίδιος ήταν επί χρόνια παρών σε ένα σκάνδαλο και εν μέρει φέρει ακόμα ευθύνη για αυτό. Μόνο έτσι εξηγούνται όλα αυτά που δηλώνει τώρα ο κοινοτικός επίτροπος για τον τρόπο δανειοδότησης της Ελλάδας στο Eurogroup. Από το 2012 μέχρι το 2014, συμμετείχε στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και από τότε μέχρι σήμερα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις ως ευρωπαίος επίτροπος».

Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Οι δηλώσεις του προκαλούν έκπληξη διότι ο γάλλος πολιτικός κάνει σαν μην συμμετείχε σε όσα χαρακτηρίζει σήμερα σκάνδαλο. Στη πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Η χορήγηση δανείων γίνεται από εκπροσώπους κυβερνήσεων, οι οποίοι λογοδοτούν στα κοινοβούλια. Ακόμα και το αίτημα Moscovici για περισσότερη διαφάνεια είναι υποκριτική. Ναι, είναι αλήθεια ότι το Eurogroup συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο ισχύει όμως και για την Κομισιόν ή το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο λόγος για τις δηλώσεις Moscovici είναι προφανής. Θέλει να συγκεντρώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά της Ευρωζώνης, κυρίως όταν πρόκειται να μοιραστούν χρήματα των χωρών της ευρωζώνης. Ο ίδιος θεωρεί, ούτως ή άλλως, τον εαυτό του ως τον καλύτερο πρόεδρο του Eurogroup. Και δεν φαίνεται να τον ενοχλεί καθόλου ότι προκαλεί την δυσθυμία των υπουργών Οικονομικών της ευρωομάδας. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα».

Φωτογραφία: SOOC