«Όπισθεν» μετά τις αντιδράσεις για εμπρηστικό άρθρο Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή
New York Times

«Όπισθεν» μετά τις αντιδράσεις για εμπρηστικό άρθρο Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή

H δημοσίευση ενός άρθρου γνώμης του σκληροπυρηνικού Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τομ Κότον, με τον τίτλο «Στείλε τον στρατό» (Send in the troops), στην εφημερίδα New York Times δημιούργησε αντιπαράθεση εντός του οργανισμού με συντάκτες να διατυπώνουν δημόσια την αντίθεσή τους, κάτι που προκάλεσε εν τέλει την δημόσια συγγνώμη του εκδότη. 

Ο Κότον, Γερουσιαστής από το Αρκάνσας υποστήριξε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα "διαλύσει τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα. Έτσι λοιπόν τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επιβολής του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807.

Όπως ήταν λογικό για ένα μέσο που βρίσκεται ανοικτά εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί από τους εργαζόμενους έκαναν λόγο «για κινδύνους στους οποίους εξέθεσε το άρθρο του Κότον τους μαύρους συναδέλφους τους».

Πρώτη, άσκησε οξεία κριτική, η Νικόλ Χάνα Τζόουνς, η οποία αρθρογραφεί για φυλετικά θέματα στο περιοδικό της εφημερίδας το New York Times Magazine. "Ως μαύρη γυναίκα, ως δημοσιογράφος, ως γυναίκα, αισθάνομαι βαθιά ντροπή γι' αυτό", έγραψε στο Twitter. 

Ακολούθησαν πάνω από 12 δημοσιογράφοι της εφημερίδας οι οποίοι -με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο -εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους με συνέπεια ο εκδότης να αναγκαστεί να «ανακρούσει πρύμνα», παρότι αρχικά υπεραμύνθηκε της δημοσίευσης. 

"Εξετάσαμε το κομμάτι και τη διαδικασία που οδήγησε στη δημοσίευσή του" είπε η εκπρόσωπος Τύπου του μέσου Αϊλίν Μέρφι. "Η εξέταση αυτή κατέστησε σαφές ότι μια βιαστική διαδικασία αξιολόγησης οδήγησε στη δημοσίευση ενός άρθρου γνώμης που δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρ μας".

Όπως αναφέρθηκε ο εκδότης της New York Times, Άρθουρ Σούλτσμπεργκερ υπεραμύνθηκε της απόφασης δημοσίευσης του άρθρου, λέγοντας ότι η εφημερίδα παραμένει προσηλωμένη στην παρουσίαση "απόψεων απ’ όλο το φάσμα". 

Ο Σούλτσμπεργκερ έχει συγκρουστεί ανοικτά με τον Ντόναλντ Τραμπ αρκετές φορές με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Ιούλιο του 2019, όταν ο εκδότης απάντησε στις κατηγορίες περί "προδοσίας" που είχε διατυπώσει κατά της εφημερίδας ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιώντας ότι "ξεπερνούν ένα επικίνδυνο όριο στην εκστρατεία του κατά του ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου".

AP Photo/Andrew Harnik, Pool