Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας και σε μεγάλες πόλεις της χώρας κατά του νομοσχεδίου για το εργασιακό που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. 

Παρόντες στις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, συνολικά, συμμετείχαν 16.500 διαδηλωτές.

Α. Τσίπρας: Θα ανατρέψουμε τις ρυθμίσεις

«Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται  οι εργαζόμενοι με ρεπό. Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δ. Κουτσούμπας: Καταδικασμένο το νομοσχέδιο στις συνειδήσεις

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μην ζήσουν ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φ. Γεννηματά: Ανοίγουμε τον δρόμο της αλλαγής

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω τονίζοντας ότι «ανοίγουμε έναν άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

Διακοπή κυκλοφορίας

Λόγω των συγκεντρώσεων, κλειστό παρέμεινε για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας. Σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στο διάστημα των συγκεντρώσεων-πορειών, υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πλατείας Συντάγματος, Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.