Οικονόμου: Καμία ομάδα δεν έμεινε αβοήθητη, ούτε πρόκειται να μείνει αβοήθητη

Οικονόμου: Καμία ομάδα δεν έμεινε αβοήθητη, ούτε πρόκειται να μείνει αβοήθητη

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει «και το τελευταίο ευρώ» για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πακέτο ενισχύσεων. Παράλληλα διαμήνυσε ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια» 

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Η κηλίδα στους δράστες για τα εγκλήματα στην πόλη Μπούτσα θα είναι ανεξίτηλη, δήλωσε αρχικά στην ενημέρωση ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ αναφερόμενος στις ενεργειακές ανατιμήσεις τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί συνέχεια νέες δυνατότητες για στήριξη.

«Έχουμε γνώση της κατάστασης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και παλεύουμε να βρούμε λύσεις. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται», σημείωσε εξαιτίας των αξιώσεων του Β. Πούτιν να πληρώνεται σε ρούβλια και υπογράμμισε πως «η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται και κάθε κόμμα και πολιτικός κρίνεται από πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει».

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε επίσης ότι αυτό το μήνα μπαίνει σε εφαρμογή νέο πακέτο ενισχύσεων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο γνωστοποιώντας πως παράλληλα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Θα είμαστε αμείλικτοι σε όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν», υπογράμμισε λέγοντας ότι «είμαστε είναι αποφασισμένοι να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες» και συμπλήρωσε πως «καμία ομάδα δεν έχει μείνει αβοήθητη και δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητη» απέναντι στις ανατιμήσεις. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες, υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Οι παρεμβάσεις μας θα είναι στοχευμένες με επίκεντρο τους πιο ευάλωτους και με σεβασμό στα δημοσιονομικά όρια» είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε εφεδρείες και θα είμαστε στο πλευρό των ευάλωτων εξαντλώντας κάθε εργαλείο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προύπολογισμός ύψους δύο δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση της εξασφάλισης επάρκειας των αγαθών, ενεργοποιήθηκε  η πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων των αγαθών.

«Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια» υπογράμμισε σημειώνοντας πως εχθρός μας είναι η ακρίβεια και εναντίον της θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Επιπροσθέτως δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

Ερωτώμενος για τα όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μενβέντεφ περί διακοπής εξαγωγών τροφίμων στην Δύση, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «η χώρα μας επεξεργάστηκε ακόμη και τα πιο δυσμενή σενάρια, λάβαμε τα μέτρα μας, δεν παρατηρούνται ελλείψεις». Τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα πρόβλημα στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκέπτεται να μειώσει το ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρέπει πρώτα να δούμε την εφαρμογή των μέτρων του Απριλίου για να διαπιστώσει ο κόσμος την συμβολή τους.

«Όσοι παράγουν θέαμα αντί για ουσία και κάνουν κριτική αφ υψηλού δεν προσφέρουν υπηρεσία ούτε στην Ελλάδα, ούτε στους ανθρώπους της», πρόσθεσε.

Τέλος η αρχή επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, γνωστοποίησε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θέσπισης πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων είπε ότι «όλες οι παρεμβάσεις αφού μετρηθούν σωστά και είναι εφαρμόσιμες, τις επεξεργαζόμαστε και ανακοινώνονται προς τους πολίτες».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την φορολόγηση των ποσών που θα προκύψουν από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ισχύον αυτά που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, και τόνισε ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία από τη ΡΑΕ και τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων από τις ίδιες τις εταιρείες.

Σχετικά με τα ελληνικά εμπορικά πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και το εάν υπάρξει κάποια παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία δεν σταμάτησε από καμία χώρα. «Ζητούμενο πάντως παραμένει η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Η χώρα μας λαμβάνει μέρος στο ανεφοδιασμό ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ενέργειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν δίστασε να πρωταγωνιστήσει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Τέλος ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί η κυβέρνηση σε επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, είπε ότι «είναι θλιβερό, υπερβαίνει τα πιο απάνθρωπα που σημαίνει ο πόλεμος» και τόνισε ότι πρέπει η Δύση να το ζυγίσει αυτό, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της.

Να σημειωθεί ότι το πακέτο μέτρων που τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή εντός Απριλίου είναι:

-Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό, που καταναλώνει μέχρι 300 KWh ανά μήνα, αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, δηλαδή από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η  μέση μηνιαία ενίσχυση από 53 ευρώ τον Μάρτιο θα είναι 87 ευρώ τον Απρίλιο. 

-Για τα μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις) η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ ανά MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. 

-Για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, η συνολική μοναδιαία επιδότηση  ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh και θα ισχύσει αναδρομικά και για την κατανάλωση του πρώτου τριμήνου 2022.

-Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη για τον περιορισμό  του αυξημένου κόστους στο φυσικό αέριο.

-Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ- μειώνεται οριζόντια κατά 15 λεπτά  η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

-Μπαίνει σε εφαρμογή στα μέσα Απριλίου η ψηφιακή κάρτα για την επιδότηση της βενζίνης με την ενίσχυση να είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά μας.  Θα δοθούν 5 ευρώ επιπλέον σε όσους χρησιμοποιήσουν την κάρτα αντί για τον τραπεζικό τους λογαριασμό. 

-Στα μέσα Απριλίου θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί. 

-Μέχρι τις 21 Απριλίου θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, 250.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν τον Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού  θα έχουν μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος. 

-Αναστέλλεται και φέτος  το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Επιπλέον, θα υπάρξει -όπως είναι ήδη γνωστό- επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλη την χρονιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως επίσης και επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και αυτά μαζί με τη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων  στο 6%.