Οικονόμου: Εξακολουθούμε να είμαστε ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας

Οικονόμου: Εξακολουθούμε να είμαστε ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας

Η χώρα μας παραμένει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος στον τομέα της ενέργειας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση, για το θέμα του East Med, σημειώνοντας ότι τη βιωσιμότητα ενός έργου το καθορίζει η αγορά και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα και το έργο διασύνδεσης με την Αίγυπτο. 

Ο Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ενεργειακή πολιτική με γνώμονα την ενίσχυση της χώρας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό στηρίζει τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, υπενθυμίζοντας το έργο που επιτελείται και στην Αλεξανδρούπολη.

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας δεν είναι παραγωγός αλλά ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει ανεξάρτητα από ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Η Ελλάδα μπορεί και θα μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ ενεργά projects ενέργειας με την Αίγυπτο στα οποία μετέχει και οι Κύπρος και πως οι εξελίξεις αυτές είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Επισήμανε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη ενώ για τις εναλλακτικές οδεύσεις είπε ότι εξετάζονται όλοι οι αγωγοί ώστε από οικονομική και τεχνική άποψη να είναι συμφέροντες.

«Και η Κύπρος έχει τις δικές της εναλλακτικές συμφωνίες. Η χώρα μας στηρίζει τον ευρωπαϊκό διασυνδετήριο αγωγό, το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και τη συμφωνία για τον αγωγό euroafrica έχει υπογράψει και η Κύπρος», συμπλήρωσε.

Διαβάστε Περισσότερα