ΟΗΕ: Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ θα στείλει «απερίφραστο» μήνυμα στη Βόρεια Κορέα

ΟΗΕ: Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ θα στείλει «απερίφραστο» μήνυμα στη Βόρεια Κορέα

Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα υποβάλουν προς συζήτηση και ψήφιση οι ΗΠΑ προβλέπει τη συστηματική επιθεώρηση όλων των φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή έχουν προορισμό τη χώρα αυτή, δήλωσε χθες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα φορτία με κατεύθυνση ή προορισμό τη ΛΔΚ θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική επιθεώρηση», διευκρίνισε η Σαμάνθα Πάουερ αφού παρουσίασε το σχέδιο της απόφασης στους 14 ομολόγους της στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενη λεπτομερώς στα νέα μέτρα που περιέρχονται στο σχέδιο απόφασης —το οποίο ενδέχεται να υιοθετηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο— η Πάουερ έκανε λόγο για ολοκληρωτικό εμπάργκο σε όλα τα συμβατικά όπλα και περί ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών κυρώσεων που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.

Ακόμη, προβλέπεται η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές ορισμένων ορυκτών όπως ο άνθρακας, ο χρυσός, το τιτάνιο, αλλά και η επιβολή εμπάργκο στην πώληση προς τη Βόρεια Κορέα καυσίμων για αεροσκάφη και πυραύλους.

Σε βορειοκορεάτικα πλοία που υπάρχουν «υποψίες ότι μεταφέρουν παράνομα προϊόντα» θα απαγορεύεται να ανεφοδιάζονται σε ξένα λιμάνια, ανέφερε ακόμη.

Εάν οι κυρώσεις αυτές υιοθετηθούν και εφαρμοστούν κατά γράμμα, θα ασκηθεί στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας «μια πίεση πολύ ισχυρότερη» από ό,τι με τις προηγούμενες κυρώσεις του ΟΗΕ, που είχαν επιβληθεί πριν από δέκα χρόνια, είπε η Πάουερ.

Θα στείλουν «ένα απερίφραστο μήνυμα στο βορειοκορεάτικο καθεστώς», πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα: «εργαζόμαστε χωρίς ανάπαυλα και με συλλογικό τρόπο για να σταματήσουμε το πυρηνικό σας πρόγραμμα».

Το σχέδιο απόφασης αυτή, το οποίο διαπραγματεύθηκαν επί έξι εβδομάδες οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, αποτελεί την αντίδραση στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την 6η Ιανουαρίου, την οποία ακολούθησε η εκτόξευση ενός πυραύλου την 7η Φεβρουαρίου.

Αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα ή βαλλιστικούς πυραύλους επί ποινή κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ