Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από ψηφοφορία για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από ψηφοφορία για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Την ώρα που η Ρωσία ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στην Ουκρανία και απειλούσε με εισβολή παρατάσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της χώρας (κάτι που τελικά έκανε πράξη μόλις την Πέμπτη τα ξημερώματα) οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγαν την αποχή κατά την ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να υπάρξει οικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. Ευρώ από την Ε.Ε προκαλώντας έντονα ερωτήματα και αρνητικές εντυπώσεις.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή δεν εκπλήσσει. Άλλωστε είναι το κόμμα που δεν έχει ψηφίσει οτιδήποτε αφορά καθεστώτα με αποκορύφωμα το θέμα του Μαδούρου και της Βενεζουέλας. Η πρόσφατη όμως στάση του αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας δείχνει και τους λόγους για τους οποίους αποφεύγει τους υψηλούς τόνους παρά την καταδίκη της εισβολής Πούτιν σε αυτήν και τις διαρκείας αναφορές στην ανάγκη να υπάρξει ειρήνη και «γέφυρες» διπλωματίας την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε κατοικημένες περιοχές και υπάρχουν άμαχοι νεκροί.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να έχουν επιλέξει την αποχή σε μια ψηφοφορία που έγινε εν μέσω της κρίσεως. Λίγο πριν την εισβολή. Και να ακολουθούν το δρόμο που επέλεξαν αυτή του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης έστω και μέχρι τα μισά αφού οι πρώτοι ψήφισαν όι στην οικονομική βοήθεια προς τη χειμαζόμενη Ουκρανία.

Πρόκειται για τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου, Κώστα Αρβανίτη, Πέτρο Κόκκαλη, Αλέξη Γεωργούλη και Έλενα Κουντουρά που απείχαν από την ψήφιση της πρότασης. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης -Νικόλας Αλαβάνος και της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος επέλεξαν το Όχι που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφύγει να πάρουν θέση αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας ενώ έχει επιλεγεί και η λύση της αναφοράς σε ευθύνης της Δύσης καθώς και στη δικαιολόγηση της στάσης Πούτιν εξ αιτίας των προθέσεων να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως απείχαν απο΄την ψηφοφορία θυμίζει τα παρών και τα Οχι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμης εθνικής σημασίας θέματα όπως οι διεθνείς αμυντικές συμφωνίες της χώρας.