Οι Ciudadanos προτείνουν συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών

Οι Ciudadanos προτείνουν συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών

Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, πρότεινε σήμερα τη σύναψη μιας συμφωνίας με το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), η οποία θα επιτρέψει στην Ισπανία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση και θα προστατεύσει τη χώρα από μια κίνηση ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

"Προτείνουμε ένα σύμφωνο ανάμεσα στο PP και το PSOE ώστε κανένας να μην επωφεληθεί της αδυναμίας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης σταθερότητας για να διαλύσει αυτήν τη χώρα", δήλωσε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

"Θέλουμε να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, οι τρεις μας -το Λαϊκό Κόμμα (PP), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και οι Ciudadanos- για να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ισπανία θα έχει μια κυβέρνηση, ένα νομοθετικό σώμα και ένα κοινοβούλιο, και επίσης εγγυήσεις για την ενότητα και την πολιτική αναγέννηση της χώρας", πρόσθεσε ο Ριβέρα, το κόμμα του οποίου ήρθε τέταρτο στις εκλογές της Κυριακής.

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας ανακοίνωσαν χθες ότι κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, καθώς το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα κόμματα Junts pel Si και CUP διευκρίνισαν εξάλλου σε χθεσινή τους ανακοίνωση πως η συμφωνία αυτή προβλέπει ένα οικονομικό σχέδιο, καθώς και την ανάληψη της προεδρίας της Καταλονίας από τον νυν περιφερειακό ηγέτη Αρτούρ Μας. Το κόμμα CUP θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία σε συνέδριο την ερχόμενη Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ