Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Πάρτε πίσω τη διάταξη για τα ΣΔΙΤ»!

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Πάρτε πίσω τη διάταξη για τα ΣΔΙΤ»!

Άναψαν τα αίματα στη συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών, που επεξεργάζονται το «παράλληλο πρόγραμμα», με την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να αποχωρούν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά νομοθετεί… ρουσφέτια.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, από το εν λόγω νομοσχέδιο λείπει τόσο η Έκθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής όσο και η ποσοτικοποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν δόθηκαν αρκετά στοιχεία από την κυβέρνηση.

Την αρχή έκανε το ΠΑΣΟΚ, με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον Ανδρέα Λοβέρδο να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που ωφελούν κάποια συμφέροντα. Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος «κάρφωσε» τους υπουργούς Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γ. Τσιρώνη σχετικά με τα ΣΔΙΤ.

«Υπάρχουν κοινοτικοί πόροι και επιχειρηματικά συμφέροντα», πίσω από την διάταξη για τα ΣΔΙΤ κατήγγειλε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και ρωτούσε (δίχως βέβαια να λάβει απάντηση), «ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι ωφελούνται. «Να το πάρετε πίσω», τόνιζε με έμφαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Μανιό «εργολαβικά» να επιχειρεί να του κλείσει το μικρόφωνο.

 Πέραν αυτών κατήγγειλε δύο ακόμη «σκάνδαλα» που υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, όπως είπε, στο άρθρο 106 δίδεται σε ένα εργοστάσιο της Ηπείρου ασφαλιστική ενημερότητα. Τα πυρά του προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε νωρίτερα, με το «καλημέρα», στη συνεδρίαση της επιτροπής για το παράλληλο πρόγραμμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος σχετικά με το «πραξικόπημα» με τα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, ένα θέμα που έχει αναδείξει το liberal.gr.

«Ποιο είναι το κατεπείγον για τα σκουπίδια», είπε αρχικά ο κ. Γρηγοράκος και συνέχισε σε οξείς τόνους: «Η κοινωνία μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο τα σκουπίδια για να το περάσουν».   Επίσης ο κ. Μανιάτης μίλησε για «αισχρή και πρωτοφανή διαδικασία που γίνεται για να κάνουν μάσαζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τον δύσκολων μέτρων του Ιανουαρίου».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε από την πλευρά της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης καταγγέλλοντας την επείγουσα διαδικασία, αλλά και ότι η έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το κόστος των προωθούμενων διατάξεων ενώ υποστήριξε ότι μεταξύ των ρυθμίσεων υπάρχουν «ρουσφέτια».

Ο, δε, Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι  πλέον παραβιάζεται το Σύνταγμα. «Αυτός ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει σκάνδαλα με τρόπο ο οποίος είναι απαράδεκτος και παράνομος», υπογράμμισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Μόλις, οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού έφυγαν τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. «Κάποιοι συνάδελφοι δεν ήρθαν για να συμβάλλον αλλά για  προσχηματικούς  για να αποχωρήσουν. Η αποχώρηση σας, σας  πιστώνει ότι αρνείται να στηρίξετε αυτές τις ευνοϊκές διατάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αργότερα, πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης τόνισε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι έχουν «ρουσφετολογικές» ρυθμίσεις για διορισμό 11 ειδικών συνεργατών στο υπουργείο Εσωτερικών για την σύνταξη του νέου Καλλικράτη και 7 συντονιστών αποκεντρωμένης διοίκηση.

Α. Δ.

Διαβάστε ακόμα:

- Περ. Πελοποννήσου: Αντισυνταγματική η διάταξη άρσης της αρμοδιότητας έργων ΣΔΙΤ από τις Περιφέρειες