Ο πρόεδρος της Γερμανίας «αγκάλιασε» το σχέδιο του Em. Macron για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γερμανίας «αγκάλιασε» το σχέδιο του Em. Macron για την Ευρώπη

Την υποστήριξή του προς το σχέδιο του Emmanuel Macron για το μέλλον της Ευρώπης εξέφρασε δημοσίως ο πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, καλώντας μάλιστα τη νέα κυβέρνηση της χώρας του, όταν αυτή συγκροτηθεί, να συμβάλλει ώστε αυτό να πάρει σάρκα και οστά. 

Γαλλία και Γερμανία έχουν επίγνωση του καθήκοντός τους «να οδηγήσουν αυτή την Ευρώπη προς ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα, ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Steinmeier, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του, για να προσθέσει: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό τη δυναμική, που ξεκίνησε με την ομιλία (του Macron) στη Σορβόνη, θα την αγκαλιάσει και η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας».

«Συμμεριζόμαστε και οι δύο το βαθύ αίσθημα πως αυτή η επανίδρυση είναι αναγκαία και επείγουσα και πως η χρονιά που θα αρχίσει θα είναι απολύτως καθοριστική ως προς αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Macron, μετά τη συνομιλία των δύο προέδρων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με την ευκαιρία των τελετών για την επέτειο του τέλους του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι κοινή ευθύνη μας, μόλις θα αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση συνασπισμού, να εργασθούμε γι'' αυτό. Είναι η δουλειά που σκοπεύω να κάνω με την καγκελάριο Merkel», επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος.

«Οι εταίροι του συνασπισμού που σχηματίζεται έχουν όλοι τους μιλήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τον ρόλο της κινητήριας δύναμης που έχει το γαλλο-γερμανικό δίδυμο όσον αφορά την προώθηση ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου», επισήμανε επίσης ο Macron, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το περίγραμμα αυτού του σχεδίου θα αποσαφηνισθεί «μέσα στους επόμενους μήνες».

Να γράψουμε κοινή ιστορία

Οι δύο πρόεδροι μετέβησαν στη συνέχεια μαζί στην Αλσατία, όπου το απόγευμα θα εγκαινιάσουν το γαλλο-γερμανικό κέντρο ιστορικής μνήμης σε ένα από τα πιο αιματηρά πεδία μαχών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Τα εγκαίνια θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των εκδηλώσεων για την 11η Νοεμβρίου, ημερομηνία της ανακωχής που έβαλε τέλος στις μάχες του 1914-18.

«Αυτή η κοινή επίσκεψη και αυτή η χειρονομία, δεν συνιστούν επιστροφή σε ένα παρελθόν οδυνηρό για τις δύο χώρες μας, είναι η εκπλήρωση του κοινού καθήκοντος της μνήμης», δήλωσε ο Macron. «Αυτό που κάνουμε σήμερα (...) είναι ότι οικοδομούμε από κοινού μια ιστορία επειδή αποτελεί το βάθρο ενός κοινού μέλλοντος, επειδή έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Steinmeier, από την πλευρά του, υπογράμμισε «τη σημασία που έχει το να υπενθυμίσουμε άλλη μια φορά στους λαούς μας από πού ερχόμαστε», ιδιαίτερα «σε μια φάση που συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να βγούμε από την ευρωπαϊκή κρίση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP