Ο Μ. Ομπάμα ετοιμάζει μονομερείς ενέργειες κατά της οπλοκατοχής

Ο Μ. Ομπάμα ετοιμάζει μονομερείς ενέργειες κατά της οπλοκατοχής

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απογοητευμένος από την αδράνεια του Κογκρέσου στο θέμα του ελέγχου της οπλοκατοχής, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς για να συζητήσουν τρόπους για να μειώσουν την ένοπλη βία μονομερώς, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Ομπάμα τόνισε σήμερα, στην εβδομαδιαία ηχογραφημένη ομιλία του, ότι έχει λάβει "υπερβολικά πολλές επιστολές από γονείς και δασκάλους και παιδιά για να καθίσω και να μην κάνω τίποτε".

Ο Ομπάμα έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής. Οι εκκλήσεις του έγιναν εντονότερες μετά τη σφαγή του 2012 σε Δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέτικατ, καθώς και μετά τα φονικά στο Κολοράντο Σπρινγκς (Κολοράντο) και το Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια) τους τελευταίους μήνες.

"Πριν από λίγους μήνες, ζήτησα από την ομάδα μου στον Λευκό Οίκο να εξετάσει οποιεσδήποτε νέες δράσεις που μπορώ να αναλάβω για να βοηθήσω να μειωθεί η βία με όπλα", ανέφερε ο Ομπάμα στην ομιλία του. "Και τη Δευτέρα θα συναντηθώ με την υπουργό Δικαιοσύνης μας, την Λορέτα Λιντς, για να συζητήσουμε τις επιλογές μας".

Η Washington Post, επικαλούμενη αρκετά πρόσωπα ενημερωμένα για το θέμα, αναφέρει πως ο Ομπάμα και η Λιντς θα οριστικοποιήσουν δράσεις της κυβέρνησης που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Απογοητευμένος από το Κογκρέσο, ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει "κάθε εξουσία που έχει αυτό το αξίωμα" για να θεσπίσει μέτρα για τον έλεγχο των όπλων.

"Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάθε πράξη βίας", δήλωσε ο Ομπάμα. "Αν όμως προσπαθούσαμε να σταματήσουμε έστω και μία; Αν το Κογκρέσο έκανε κάτι --οτιδήποτε-- για να προστατεύσει τα παιδιά μας από τη βία των όπλων;"

Η ομιλία του Ομπάμα μεταδόθηκε την ώρα που ετίθετο σε ισχύ στο Τέξας ένας νόμος που επιτρέπει σε όποιους κατέχουν νομίμως όπλα να φέρουν εμφανώς πιστόλια και περίστροφα σε δημόσιους χώρους.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ εκπροσώπησε τους υποστηρικτές του νόμου σχολιάζοντας στο Twitter: "Ο Ομπάμα θέλει να επιβάλει περισσότερο έλεγχο των όπλων. Η απάντησή μου; ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ