Ο Καβαλά και το θράσος του καθεστώτος απέναντι στην τουρκική κοινωνία

Ο Καβαλά και το θράσος του καθεστώτος απέναντι στην τουρκική κοινωνία

Η καταδίκη του φιλάνθρωπου Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη είναι ενδεικτική της ύβρεως που διακατέχει το ερντογανικό καθεστώς, αλλά και το μένος του απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό. Η διεθνής κατακραυγή είναι μάλλον δύσκολο να αναστρέψει την ειλημμένη απόφαση εναντίον του Καβαλά, ειδικά σήμερα που η Άγκυρα αισθάνεται την παρουσία αναβαθμισμένη από την κρίση στην Ουκρανία.

Η άδικη απόφαση εναντίον του Οσμάν Καβαλά είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη συμπεριφορά του καθεστώτος απέναντι του. Οι αβάσιμες κατηγορίες, η αδικαιολόγητη παράταση της κράτησης αλλά και η άμεση επαναπροσαγωγή του, όταν κέρδιζε έφεση, έδειχναν πως η απόφαση είχε ληφθεί. Έπειτα από την αδιανόητη ταλαιπωρία που έχει υποστεί, τώρα ήρθε το οριστικό χτύπημα. Ευτυχώς, δεν υφίσταται πλέον η θανατική ποινή στην Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα έχει άλλες προτεραιότητες αυτή την περίοδο. Διατηρεί η σημασία της η ρητορική καταδίκη από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και από το Στέιτ Ντιπάρμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κάπου εκεί φαίνονται τα όρια που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν.

Το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ το προηγούμενο διάστημα το απέδειξε με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Όταν οι πρέσβεις των χωρών της Δύσης προσπάθησαν να επικρίνουν τις πρακτικές του καθεστώτος, η οργίλη αντίδραση του Ερντογαν και οι απειλές για απέλαση, έδειξε τι πιστεύει το καθεστώς για το ζήτημα. Εν τέλει, έμειναν οι διευκρινήσεις τους πως δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Ο Οσμάν Καβαλά κατάγεται από την Καβάλα και έχει γράψει τη δική του ιστορία. Ο παππούς και ο προπάππος του ήταν μεγαλοκαπνεμποροι στην περιοχή, ενώ ο ίδιος είχε κρατήσει επαφή με το ελληνικό στοιχείο και τον θαυμασμό του στον ελληνικό πολιτισμό. Ωστόσο, δεν είναι αυτό που έχει θυμώσει ιδιαίτερα το καθεστώς και τον Ερντογάν προσωπικά.

Οι αστήρικτες κατηγορίες για την υποκίνηση των κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013 με στόχο τη δήθεν ανατροπή της κυβέρνησης καθώς και η αντίστοιχη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 δείχνουν τον πραγματικό φόβο του καθεστώτος. Κάθε αντίσταση εμφανίζεται ως τρόμος για την κατάρρευση του σαν χάρτινος πύργος. Αυτό είναι που συμβολίζει πλέον το όνομα του Καβαλά.