«Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα»

«Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα»

Με εξαιρετική επιτυχία, παρουσία πολιτικών στελεχών και εκπροσώπους της πνευματικής και επιστημονικής κοινότητας του τόπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η εκδήλωση του Liberal στο Polis Art Cafe με τίτλο "Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα", με ομιλητές την κα Σώτη Τριανταφύλλου και τους κ.κ. Σάκη Μουμτζή και Πάσχο Μανδραβέλη, ενώ το συντονισμό έκανε ο Ανδρέας Ζαμπούκας.

Πρόκειται για μια εκ των πολλών μηνιαίων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν από το Forum του Liberal, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από το τεράστιο ζήτημα του (νέου) εθνικού διχασμού, που «μαστίζει» όλο το δημόσιο βίο και την κοινωνία την τελευταία 6ετία.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και έκανε εκτενή παρέμβαση, όπως και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και πλήθος συγγραφέων, δημοσιογράφων κ.λπ.

Ο συγγραφέας Σ. Μουμτζής τόνισε ότι «ο σημερινός διχασμός είναι ο 3ος στη νεότερη ιστορία της χώρας. Ο πρώτος ήταν το 1915, ο δεύτερος μεταξύ 1943 και 1949 και ο τρίτος είναι σε εξέλιξη σήμερα. Ο κ. Μουμτζής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφτά χρόνια μετά τον πρώτο διχασμό, δηλαδή το 1922 είχαμε μια μεγάλη καταστροφή, τη μικρασιατική. Επίσης, μετά το διχασμό της περιόδου ''43 – ''49 ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος!

Αυτό δείχνει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ο διχασμός, και το λέω αυτό για όσους υποστηρίζουν σήμερα ότι χρειάζεται μια... καταστροφή για την επανεκκίνηση της χώρας. Είναι επικίνδυνες αυτές οι απόψεις». Ο ίδιος επισήμανε ότι σήμερα βιώνουμε να γενικευμένο... σκοτάδι για ότι συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει ορατότητα για τίποτα και κυρίως για το «τι θα βγάλει ο τωρινός εθνικός διχασμός. Η σημερινή κυβέρνηση αμφισβητεί τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και αυτό είναι επικίνδυνο», επισήμανε ο κ. Μουμτζής, σημειώνοντας ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα μιλήσει για σήμερα όταν έρθει η ώρα...».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος – αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης τόνισε ότι έχουν υπάρχει ήδη τα αποτελέσματα δύο εθνικών διχασμών της χώρας και μένει να δούμε τι θα γίνει με το σημερινό...  Ο πρώτος, το 1915 ήταν η διχογνωμία μεταξύ Ελ. Βενιζέλου και Βασιλιά για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο, ενώ ο δεύτερος το ''43 έφερε εμφύλιο και πολύ άσχημες εξελίξεις. Έφερε την εφταετία της δικτατορίας και πολλές άλλες παθογένειες κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στην ελληνική κοινωνία. Έφερε το μεγάλο και συγκεντρωτικό κράτος και τον γιγαντισμό της πρωτεύουσας, ως αποτέλεσμα αυτής της παθογένειας. Το υπερσυγκεντρωτικό κράτος δεν ήταν αποτέλεσμα της αριστεράς, αλλά της μετεμφυλιακής – δεξιάς – διακυβέρνησης τόνισε ο κ. Μανδραβέλης, που μάζεψε τα πάντα στην Αθήνα, διογκώνοντας μοιραία και τη γραφειοκρατία.

Αναφερόμενος στη σημερινή αριστερά, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» τόνισε ότι «αυτή, η σύγχρονη αριστερά τεμπέλιασε, ενώ η προηγούμενη διάβαζε». Εύκολα η τωρινή αριστερά «παραδόθηκε» στα εύκολα συνθήματα και στις λαϊκίστικες φωνές, εύκολα δαιμονοποιήθηκε – ποινικοποιήθηκε η αντίθετη άποψη, δηλαδή εντρύφησε σε απολύτως διχαστικές τακτικές. Γι΄ αυτό πλησίασε ή ταυτίστηκε περισσότερο με την ακροδεξιά ή λαϊκή δεξιά συνθηματολογία, μπολιαζόμενη παράλληλα από μεταμοντέρνες ανόητες αιτιάσεις. Εύκολα η κοινωνία παραδόθηκε σε καταγγελτικό λόγο του τύπου «μερκελιστές», «τσολιάδες» και λοιπές διχαστικές... ατάκες, που βρήκαν περισσό έδαφος στην αγραμματοσύνη και στην παράνοια.

H συγγραφέας κυρία Σώτη Τριανταφύλλου έκανε εκτενή αναφορά στο ταξικό μίσος που επέβαλε και καλλιέργησε η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ της ανεκτικότητας και της κατανόησης, πλην της Χρυσής Αυγής. Από το 2010 έχουμε μια διχαστική κατάσταση που επιδεινώνει αυτά τα συμπτώματα διαχωρισμού της κοινωνίας, ενώ συμφώνησε με τον κ. Πάσχο Μανδραβέλη για τις αιτίες της διόγκωσης του μεγάλου κράτους. Η κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά έχουν αλλάξει σε πολλές χώρες, ενώ υπάρχουν παραδείγματα διεθνώς όπου η αριστερά συνεννοήθηκα και έδωσε το παράδειγμα, προς όφελος της χώρας της. Στηλίτευσε τις νοοτροπίες του επαρχιωτισμού και της αμάθειας που δεσπόζουν στο δημόσιο βίο σήμερα, όμως επισήμανε ότι «προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, οπότε πιστεύω ότι η εξασθένιση των πολιτικών ακροτήτων – συνδυαστικά με το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται φανατικά για την πολιτική – θα φέρει κάποια... ελάσσονα ισορροπία και κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Αθανάσιος Βερέμης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Πολιτική Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, με τους παρευρισκόμενους να ακούν με τεράστια προσοχή την παρέμβασή του. Ο κ. Βερέμης τόνισε ότι ουσιαστικά η χώρα και η κοινωνία είναι κατακερματισμένη, «κουλτούρα» που προέρχεται από το 1921 όπου και τότε το μεγάλο δίλημμα ήταν μεταξύ των αρματωλών και των κλεφτών. Και οι δύο αυτές «εξουσίες» κυριάρχησαν συνειδησιακά στην κοινωνία και δεν εκριζώθηκαν ποτέ, οδηγώντας και στα σημερινά φαινόμενα κατακερματισμού. Οι εμφύλιοι πόλεμοι, όπως τόνισε ο καθηγητής ήταν αποτέλεσμα αυτού του κατακερματισμένου κράτους, ενώ και η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στην πρωτεύουσα, ήταν αποτέλεσμα αυτής της κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίο ότι έως το 1980 είχε καταπατηθεί το 75% της ελληνικής γης από τους πολίτες, ενώ έτσι δημιουργήθηκε και το πελατειακό κράτος. Η οικογενειοκρατία είναι μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα, τόνισε ο κ. Βερέμης και αυτό φαίνεται σ'' όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, των συναλλαγών κράτους – πολιτών και όλων των υπολοίπων «σχέσεων».

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν δεν υπάρξει καταστροφή, η κοινωνία θα βγει πιο ώριμη

Την άποψη ότι αν δεν υπάρξει ανήκεστος βλάβη στη χώρα και ολική καταστροφή από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τότε η κοινωνία θα βγει πιο ώριμη και πιο συνειδητοποιημένη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέμβασή του στην εκδήλωση "Ο Εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα" που διοργάνωσε το liberal.gr την Πέμπτη.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι μέσω της διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι παραδοξότητες και οι φαντασιώσεις χωρίς αντίκρισμα για δανεισμό από Ρωσία, Κίνα, Περσία κ.λπ.

«Κανένας δεν μπορούσε να πείσει ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας ότι αυτές οι δοξασίες είναι απολύτως ανεφάρμοστες πολιτικές και ψευδείς φαντασιώσεις. Η τωρινή διακυβέρνηση, καλώς ή κακώς έδιωξε αυτά τα διλήμματα. Βλέπετε τι γίνεται με το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco. Όταν κάνει την αποκρατικοποίηση ο κ. Δρίτσας είναι καλύτερα, δείχνει το ιδεολογικό τους αδιέξοδο και οδηγεί σε ταχύτατη ωρίμανση την κοινωνία. Το επικίνδυνο βεβαίως είναι οι θεσμικές εκτροπές που κάνουν, οι διορισμοί και όλα τα υπόλοιπα».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ο κεντρικός εθνικός διχασμός ενυπάρχει δεκαετίες. Ανήκουμε στη Δύση ή στην Ανατολή; Αυτό είναι. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ταίριαξαν καθώς τους ενώνει δομικά ο αντιδυτισμός τους», επισήμανε...

«Η κοινωνία καλείται και σήμερα να απαντήσει», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης. «Θέλουμε κράτος αξιοκρατίας και θεσμών ή έναν κυβερνήτη που θα κάνει ότι θέλει», ρώτησε ρητορικά.