Ο Cameron παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί από την ΕΕ

Ο Cameron παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί από την ΕΕ

Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να αλλάξει τους δεσμούς της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πριν από το τέλος του 2017.

Ακολουθούν μερικά από τα κύρια σημεία της ομιλίας που έδωσε σήμερα ο Cameron στο κέντρο σκέψης Chatham House.

Για τη σχέση των κρατών μελών με τη Ε.Ε

«Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη».

Για την ενιαία αγορά της Ε.Ε και την ανταγωνιστικότητα

«Πρέπει να φέρουμε μαζί όλες τις διαφορετικές προτάσεις, υποσχέσεις και συμφωνίες –για την ενιαία αγορά, το εμπόριο ή τις περικοπές στη ρύθμιση– να τα φέρουμε όλα μαζί σε μια σαφή δέσμευση που θα εγγράφει την ανταγωνιστικότητα στο DNA του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τις ανησυχίες της Βρετανία για νια «διαρκώς στενότερης» ένωση

«Μπορώ να σας πω σήμερα πως ως μέρος της επαναδιαπραγμάτευσής μας, ζητώ από τους ευρωπαίους ηγέτες μια σαφή, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη συμφωνία ώστε να τερματιστεί η υποχρέωση της Βρετανίας να εργαστεί για μια διαρκώς στενότερη ένωση».

Για την ασφάλεια

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και κινδύνους στη χώρα μας, δεν έχω καμία αμφιβολία πως για τη Βρετανία, το ευρωπαϊκό ερώτημα δεν αφορά απλώς την οικονομική ασφάλεια αλλά και την εθνική ασφάλεια».

Για τη δυνατότητα να μπλοκάρει η νομοθεσία της ΕΕ

“Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μια Ευρώπη των 28 (χωρών) αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως θέλουμε να δούμε μια νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους”.

Για την ώθηση της Βρετάνιας για αλλαγή

“Κερδίζουμε από την Ένωση αλλά [επίσης] της φέρνουμε πολλά. Και πιστεύουμε πολύ ισχυρά πως αν ένα σημαντικό κράτος μέλος έχει σημαντικές ανησυχίες, ανησυχίες τις οποίες εκφράζει με έναν μετρημένο και εποικοδομητικό τρόπο για έναν αριθμό ετών, τότε δικαιούται να περιμένει πως αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη.

”Και στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πραγματικότητα μια πολύ απλή ερώτηση: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά ευέλικτη ώστε να χωράει τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών-μελών της; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι ναι, αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει και να ευημερήσει στο μέλλον».

Όχι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα

“Αν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε – για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Για τη χρονική στιγμή του δημοψηφίσματος

“Βιάζομαι; Λοιπόν, θέλω να προχωρήσω με αυτό. Από τότε που έγιναν οι εκλογές, συναντώμαι υπομονετικά με τους ευρωπαίους ηγέτες σε όλη την ήπειρο. Όμως τόσο με υπομονή όσο και με την επιθυμία να προχωρήσω μ΄αυτό, θα είμαι επίμονος.

”Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πραγματικά καλή πρόοδο τον Δεκέμβριο και έχω κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το κάνω να συμβεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το δημοψήφισμά μας πριν από τα τέλη του 2017, αλλά θέλω να εξασφαλίσω αυτές τις αλλαγές ώστε να προχωρήσω και εργάζομαι πολύ σκληρά για να το κάνω αυτό”.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ