«Νούμερο ένα κίνδυνος» για τις ΗΠΑ, Κίνα-Ρωσία σύμφωνα με έκθεση

«Νούμερο ένα κίνδυνος» για τις ΗΠΑ, Κίνα-Ρωσία σύμφωνα με έκθεση

Tην ώρα που ξεκινούν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από το 1981 της Ρωσίας με την συμμετοχή της Κίνας, μια έκθεση Αμερικανικού Ινστιτούτου αναφέρει ότι η διεύρυνση της οικονομικής και στρατιωτικής εμβέλειας της Ρωσίας και της Κίνας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έκθεση του United States Institute for Peace που βγήκε στην δημοσιότητα τα ξημερώματα της Τρίτης, 17ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, υπογράφεται από τον Τομ Κιν, πρόεδρο της Επιτροπής για την 9/11.

Όπως αναφέρθηκε, η Ρωσία ξεκινά σήμερα τα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Vostok 2018» που διαρκέσουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Μογγολία. Σε αυτά θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300.000 ρώσοι στρατιώτες, 1.000 πολεμικά αεροσκάφη και 900 άρματα μάχης.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που στο πλαίσιο των συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων η Κίνα θα εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ρωσίας. Η Σοβιετική Ενωση και η Κίνα συγκρούστηκαν επανειλημμένα κατά μήκος των μακρών συνόρων τους στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι σχέσεις των χωρών ήταν εχθρικές μέχρι την επίσκεψη, το 1989, του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο Πεκίνο.

AP Photo