Νεκρός ο χειριστής του Μιράζ 2000 που κατέπεσε στο Αιγαίο

Νεκρός ο χειριστής του Μιράζ 2000 που κατέπεσε στο Αιγαίο

Νεκρός είναι ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους Μιράζ 2000-5 που κατέπεσε το πρωί, βορειοανατολικά της Σκύρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εντοπισμού των συντριμμιών του. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος. 

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για την διερεύνηση του δυστυχήματος θα συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με το ΓΕΑ. 

O Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5 που κατέπεσε την Πέμπτη στις 12.15 το μεσημέρι 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Το αεροσκάφος επέστρεφε μετά από επιχείριση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ίχνη του χάθηκαν λίγο πριν την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου.

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν τα συντρίμμια του Μιράζ 2000. Οι έρευνες είχαν εστιάσει στη θαλάσσια περιοχή 9-10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού.

Το αεροσκάφος επέστρεφε μετά από επιχείριση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ίχνη του χάθηκαν λίγο πριν την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου.  

Στην επιχείριση αναχαίτισης συμμετείχαν δυο πολεμικά αεροσκάφη και ο «νούμερο δύο» στις 12.15 ενημέρωσε ότι δεν έχει επαφή με τον «νούμερο ένα», ευρισκόμενος σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο.

Σημειώνεται πως η 331 ΜΠΚ της Σκύρου θεωρείται από τις πλέον μάχιμες μοίρες. Τα Μιράζ 2000 χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί πως είναι το 13ο που χάνεται γεγονός που προκαλεί προβληματισμό αλλά και πολλά ερωτήματα.

Τι ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΑ 

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Τουρκία: Δεν πετούσε δικό μας μαχητικό στο Αιγαίο

Αμέσως έσπευσε να «απαντήσει» η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberturk.com, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως την ώρα της πτώσης του ελληνικού μαχητικού δεν υπήρχε κανένα τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, οι διευκρινίσεις από τις ένοπλες δυνάμεις ήρθαν ως απάντηση μετά την έκταση που έλαβε το περιστατικό πτώσης του Mirage 2000-5 ανοικτά της Σκύρου.