Νέες ευκαιρίες για τη συνεργασία Κίνας - ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο κορυφής της G20

Νέες ευκαιρίες για τη συνεργασία Κίνας - ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο κορυφής της G20

H πρόσφατη σύνοδος κορυφής της G20 στο Χανγκτζόου και η συνάντηση των Προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των νότιων αμερικανικών Πολιτειών, δήλωσε υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης.

Η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής, σηματοδότησε κοινές προσπάθειες για την απρόσκοπτη προώθηση των διμερών σχέσεων έως τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη δημιουργία μίας σταθερής βάσης για την επόμενη φάση, δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος της Κίνας στο Χιούστον, Λι Κιανγκμίν.

Με τα κοινά συμφέροντά τους να διευρύνονται και τις οικονομίες τους να συνδέονται, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν αμοιβαία ένα υγιέστερο, πιο φιλικό και βιώσιμο πολιτιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, δήλωσε ο Λι σε ενημέρωσή του για τα αποτελέσματα της συνόδου της G20. Ο Λι ζήτησε μία ισότιμη και εύκολη πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στην αμερικανική αγορά, δηλώνοντας ότι αυτό θα ωφελήσει τις ΗΠΑ αναφορικά με τις θέσεις εργασίας και τα φορολογικά έσοδα.

Ο διπλωμάτης κάλεσε, επίσης, την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας και υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα, η οποία, όπως είπε, θα βοηθούσε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα. Για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των νότιων αμερικανικών Πολιτειών, ο Λι είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους ιδιαίτερα στην ενέργεια, τις υποδομές και τη γεωργία.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν και οι οκτώ νότιες αμερικανικές Πολιτείες είδαν μία αύξηση από 200% έως 300% των εξαγωγών υπηρεσιών στην Κίνα, ο Λι σημείωσε ότι η διαρθρωτική προσαρμογή της Κίνας στον τομέα των υπηρεσιών προσφέρει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ