Νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού - Ποιά ήταν η πρώτη ασθενής στη Γουχάν

Νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού - Ποιά ήταν η πρώτη ασθενής στη Γουχάν

Το πρώτο γνωστό κρούσμα κορονοϊού ήταν πωλήτρια στην κινεζική πόλη Γουχάν και όχι λογιστής ο οποίος φαινόταν να μην έχει σχέση με την αγορά, αλλά η περίπτωσή του συνέβαλε στην εικασία ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Η προέλευση του ιού που προκαλεί τον Covid-19 παραμένει μυστήριο και σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέτος απέκλεισε τη θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από εργαστήριο, καθώς αναφέρει ότι η πιο πιθανή υπόθεση ήταν ότι μόλυνε τους ανθρώπους με φυσικό τρόπο, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριων ζώων.

Μετάδοση από τις νυχτερίδες

 

Ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη της Γουχάν με Κινέζους επιστήμονες και κατέληξε στην κοινή έκθεση τον περασμένο Μάρτιο ότι ο ιός Sars-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω άλλου ζώου, αλλά ότι χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα.

Ο λογιστής, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι ήταν το πρώτο άτομο με Covid-19, ανέφερε ότι τα πρώτα του συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, αρκετές μέρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά γνωστό, τόνισε ο Michael Worobey, επικεφαλής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science χθες Πέμπτη.

Πολλαπλά κρούσματα 

 

Η σύγχυση προκλήθηκε από οδοντικό πρόβλημα που εμφάνισε άνδρας στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρει η μελέτη. «Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, καθιστώντας γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών εκεί το πιο πρώιμο γνωστό κρούσμα, με την έναρξη της ασθένειας να τοποθετείται στις 11 Δεκεμβρίου», ανέφερε η μελέτη.

Προστίθεται ότι τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα συνδέονταν με την αγορά, συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα όπου ήταν εγκλωβισμένοι σκύλοι ρακούν και παρείχαν ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας στην αγορά ζώντων ζώων.

Στο επίκεντρο η αγορά

 

Ο καθηγητής Worobey ήταν ένας από τους περίπου 15 ειδικούς που στα μέσα Μαΐου έγραψαν άρθρο στο Science απαιτώντας σοβαρή εξέταση της μελέτης, σύμφωνα με την οποία ο ιός είχε διαρρεύσει από εργαστήριο στη Γουχάν.

Σε αυτό το τελευταίο άρθρο, υποστήριξε ότι η έρευνά του για την προέλευση της επιδημίας «παρέχει ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας στην αγορά ζώντων ζώων».

Προηγούμενη κριτική στη θεωρία της αγοράς συνδεόταν με το ότι οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούσαν για περιπτώσεις ύποπτης ασθένειας που συνδέονταν με την αγορά ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου 2019, γι' αυτό εντοπίστηκαν περισσότερα κρούσματα εκεί παρά αλλού.

Για να αντικρούσει το επιχείρημα, ο καθηγητής Worobey ανέλυσε περιπτώσεις από δύο νοσοκομεία πριν από την κήρυξη συναγερμού. Οι υποθέσεις αυτές συνδέονταν επίσης σε μεγάλο βαθμό με την αγορά, και εκείνες που δεν συνδέονταν ήταν γεωγραφικά συγκεντρωμένες γύρω από αυτήν.

«Σε αυτή την πόλη των 11 εκατ. κατοίκων, τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος το οποίο έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Worobey στους New York Times. «Γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί το πώς η επιδημία θα μπορούσε να μην έχει ξεκινήσει από την αγορά», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Peter Daszak, ειδικός σε λοιμώξεις που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ, ισχυρίστηκε ότι ήταν πεπεισμένος για την εγκυρότητα της ανάλυσης του καθηγητή Worobey.

«Αυτή η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν ένα λάθος», τόνισε στους Times. Ο ΠΟΥ πρότεινε τον περασμένο μήνα νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων να ξεκινήσει έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού.