Ν. Παρασκευόπουλος: Η Δικαιοσύνη «ζυγίζει» και πρέπει να βρούμε τη μέση οδό

Ν. Παρασκευόπουλος: Η Δικαιοσύνη «ζυγίζει» και πρέπει να βρούμε τη μέση οδό

"Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά και πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες. Από τη μια το απόρρητο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων και από την άλλη το δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφεύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του".

Την παραπάνω θέση ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τον Χρήστο Μάτη, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μετά την ψήφιση της διάταξης από τη Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.ά.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

Όπως είπε ο υπουργός, στα παραπάνω ζητήματα πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, "με κριτήρια στάθμισης" και υπογράμμισε ότι η αντίρρηση και η διαφωνία είναι δικαίωμα και άποψη επιστημονική. "Η νομική επιστήμη είναι μια επιστήμη της διαφωνίας. Εάν έχουμε μια δημόσια ανακοίνωση ενός οργανισμού και κάποιοι έχουν μια άποψη ότι είναι λάθος, πρέπει να σωπαίνουμε αν πιστεύουμε ότι είναι λάθος;" αναρωτήθηκε ο ο κ. Παρασκευόπουλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

"Πιστεύω ότι την άποψη που εξέφρασα ο ίδιος και εξέφρασε και το υπουργείο είναι ορθή. Έχουμε να κάνουμε με μια στάθμιση συμφερόντων συνταγματικών, είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό η απονομή της δικαιοσύνης, το δικαίωμα να μπορεί να πάει κάποιος στο δικαστήριο να βρει το δίκιο του" είπε και πρόσθεσε: "δεν άκουσα από τους εισαγγελείς όμως να αναφέρονται σ'' αυτό το θέμα, στο ότι παρακάμπτεται η απονομή της δικαιοσύνης".

Ξεκαθάρισε ότι η άποψη του υπουργείου και του νομοθέτη που ψήφισε το συγκεκριμένο νόμο δεν ήταν, όπως είπε, ότι πρέπει να πάμε μονόπλευρα στην άλλη πλευρά, αλλά να ζυγίσουμε τα συνταγματικά αγαθά και τις συνταγματικές καταστάσεις. "Δεν είπαμε ότι ενδιαφέρει μόνο η απονομή της δικαιοσύνης και δεν ενδιαφέρει καθόλου ο τρόπος κτήσης των αποδείξεων" είπε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μητροπολιτών για το θέμα της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι η επίσημη εκκλησία εκφράστηκε κόσμια στη Βουλή και, όπως είπε, βοήθησε τη συζήτηση. "Δεν αναφέρομαι στις αντιδράσεις δύο μητροπολιτών. Η επίσημη εκκλησία εκφράστηκε και από το γραμματέα της Ιεράς Συνόδου" κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ