Ν. Αναστασιάδης: Το ενεργειακό project της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά

Ν. Αναστασιάδης: Το ενεργειακό project της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά

«Το γεγονός ότι η Ευρώπη καταδικάζει απερίφραστα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι μία ακόμα πιο ενισχυτική παρέμβαση και αν θέλετε ενίσχυση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υλοποιήσει σαν κυρίαρχο κράτος τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του liberal.gr, για το αν έλαβε εγγυήσεις για την πρόοδο των γεωτρήσεων.

Πρόσθεσε δε, ότι η απόλυτη κάλυψη των εταιρειών που συμμετέχουν στο ενεργειακό project της Κύπρου από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το πιο σημαντικό, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, είναι ότι θα μεταφερθούν με ενιαίο τρόπο από τους συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη στη Βάρνα, κ.κ. Tusk και Juncker, σε όσους θα συμμετέχουν στη συνάντηση της Βάρνας, με υπερτονισμό προς την Τουρκία ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που αναφέρονται στην ημερήσια διάταξη, θα πρέπει η Τουρκία να ανταποκριθεί τόσο όσον αφορά τα πορίσματα και τα συμπέρασμα αλλά και όσον αφορά τις υποχρεώσεις της.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το καταληκτικό, ότι δηλαδή η ΕΕ θα βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την υλοποίηση ή μη των όσων τα συμπεράσματα συμπεριλαμβάνουν. «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει τακτική και συμπεριφορά προσαρμοζόμενη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα δεν διαβλέπω πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στα όσα ενδιαφέρουν τόσο την ίδια όσο και την Ε.Ε. και εμάς. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν είμαστε ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας ούτε ενός διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αρκεί η Τουρκία να σεβαστεί ή να αποδείξει ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα κεκτημένα αλλά και το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ανδρέας Ζαμπούκας