MRB: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ με αιχμή εξωτερική πολιτική, ψηφιακή διακυβέρνηση και δημόσια τάξη

MRB: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ με αιχμή εξωτερική πολιτική, ψηφιακή διακυβέρνηση και δημόσια τάξη

Προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ (29,3%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (22,1%), στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Το 52,6% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας και το 88,6% θεωρεί ότι μόνο ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις και κυβερνητικές συνεργασίες μπορούν αν δώσουν λύσει στα προβλήματα της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την MRB η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με 12,2%, το ΚΚΕ με 4,7%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και η ΜέΡΑ 25 με 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 14%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 44,7% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 10.3% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,7%.

Ως προς το βαθμός εμπιστοσύνης σε Κ. Μητσοτάκη /Α. Τσίπρα για την αντιμετώπιση θεμάτων οικονομικής, εξωτερικής, κοινωνικής πολιτικής, θεμάτων διαφάνειας, ανάπτυξης, αντιμετώπιση της ακρίβειας, ευπαθείς ομάδες και ανθρώπινα δικαιώματα καταγράφεται ο πρωθυπουργός να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στην Οικονομική και εξωτερική πολιτική, στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 40,1% με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 30,1%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,8% απαντά η ΝΔ, το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24,2% κανένα κόμμα.

Το 44,4% δηλώνει ότι οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας, έναντι του 44,2% που πιστεύει το ίδιο για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και το Το 52,6% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας με την απλή αναλογική έναντι 41,2% που δηλώνει ότι ανησυχεί λίγο ή καθόλου.

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου», η διαφορά μεταξύ ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του πρώτου κόμματος.

Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;» ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40,1% των ερωτηθέντων και Αλέξης Τσίπρας το 30,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25,1%.

Τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές από το σύνολο των ερωτηθέντων το 70,1% αναφέρει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών, το 40,3% η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το 39,5% η ενίσχυση του εθνικού δημοσίου συστήματος Υγείας.