"Μπλόκο" στη σύνοδο από τις χώρες Visegrad - Veto από Ουγγαρία

"Μπλόκο" στη σύνοδο από τις χώρες Visegrad - Veto από Ουγγαρία

Την απόλυτη άρνησή τους έναντι της συζητούμενης πρότασης για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και από εκεί μετεγκατάστασή τους στην Ε.Ε. εκφράζουν στη Σύνοδο Κορυφής οι χώρες της ομάδας Visegrad, όπως μεταδίδει η Καθημερινη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των χωρών αυτών αντιδρούν στην αποστολή των προσφύγων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η γείτονα δεν είναι ασφαλής χώρα για αυτούς και, επίσης, δεν είναι συνεργάσιμη στις συμφωνίες της με την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους, κατακρίνοντας το γεγονός ότι ούτε δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ούτε συμφωνούν αυτοί να επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν συμφωνήσουν στο σχεδιασμό για οργανωμένη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αυτοί θα αναζητήσουν και τελικά θα βρουν άλλες διαδρομές για να φθάσουν στον προορισμό τους.

Veto από Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απόψε.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η σκληρή στάση του Όρμπαν στην κρίση των προσφύγων συνέβαλε να αυξηθεί η δημοτικότητά του στη χώρα του. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες της Ουγγαρίας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν αποδέχονται το σχέδιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση προσφύγων βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, στο οποίο η κυβέρνησή του προβάλλει σθεναρή αντίσταση.