Moderna: Θα επιδιώξει έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο κατά του Covid-19

Moderna: Θα επιδιώξει έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο κατά του Covid-19

Αν το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid-19 αποδειχθεί τουλάχιστον κατά 70% αποτελεσματικό, η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τις ευπαθείς ομάδες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna πλησιάζει στον στόχο συγκέντρωσης 30.000 ατόμων για τις κλινικές δοκιμές τελικής φάσης, η εταιρεία όμως ίσως καταφέρει πολύ γρήγορα να διακηρύξει τη νίκη της σε περίπτωση που μπορεί να αποδείξει ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο και αυτών που δεν το έλαβαν.

Τα εμβόλια οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι τουλάχιστον 50% πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισής τους. Σε περίπτωση που κάποιο εμβόλιο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, οι εταιρείες μπορούν να αναζητήσουν έγκριση νωρίτερα.

Η ανάλυση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων για το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου. Αν ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν έχοντας λάβει το εικονικό φάρμακο είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο, θα υπάρχει μια πρώτη ένδειξη για την αποτελεσματικότητά του και η εταιρεία θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα έγκρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Αν η ενδιάμεση ανάλυση από την ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας είναι θετική με αποτελεσματικότητα 70, 80 ή 90%, θα επιδιώξουμε όντως την έγκριση», είπε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.