Μηχανική βλάβη «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία για το ελικόπτερο

Μηχανική βλάβη «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία για το ελικόπτερο

«Φως» στην υπόθεση της συντριβής του ελικοπτέρου θα ρίξουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.

Πάντως, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφο της προς την ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, όπου ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδια της.

Αλάνα χωρίς άδεια το ελικοδρόμιο στον Γαλατά

Από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία έγιναν καταγγελίες για το ελικοδρόμιο στον Γαλατά, που δεν έχει άδεια και δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Οπως αναφέρεται, λειτουργεί χωρίς άδεια και δίχως τις απαραίτητες πρόνοιες, σύμφωνα με αυτοψία του ΣΚΑΪ και καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Το ελικοδρόμιο μάλιστα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα καλώδια υψηλής τάσης όπου προσέκρουσε χθες το μοιραίο ελικόπτερο, ενώ δεν έχει κατάλληλο φωτισμό ούτε σήμανση για να τα αποφύγει ο χειριστής. Το ακίνητο είναι στην πράξη μία αλάνα η οποία δεν είναι περιφραγμένη και βρέθηκε αφύλακτη, με συνέπεια να είναι ελεύθερα προσβάσιμη. Και πολύ κοντά σε καλώδια.

Από περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, προκύπτει ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μία φορά, ενώ όταν τα κατάφερε και πήρε λίγο ύψος, εξερράγη. Άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι το ελικόπτερο επιχείρησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και τότε έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, με συνέπεια να συντριβεί.

Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μέσα στην ημέρα

Στο μεγαλύτερο τμήμα του Πόρου έχει πλέον αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Αντιθέτως, χωρίς ρεύμα παραμένει η παραλία Ασκέλι, όπου βρίσκονται πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.

«Σε λίγες ώρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στον Πόρο. Είναι μια δύσκολη λειτουργικά επιχείρηση και γίνεται ό,τι είναι εφικτό για να καλύψουμε το συντομότερο δυνατό την απόσταση των 763 μέτρων, που έχει προκληθεί το πρόβλημα, μεταξύ Γαλατά - Πόρου». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που συντονίζει όλες τις ενέργειες στο νησί.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του κ. Χαρδαλιά, του δημάρχου Πόρου και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης του νησιού.

Το ελικόπτερο ήταν ιδιωτικό, τύπου Agusta 109, προσέκρουσε πάνω σε καλώδια μεσαίας τάσης της ΔΕΗ μεταξύ Πόρου και Γαλατά και στη συνέχεια κατέληξε στη θάλασσα, προκαλώντας γενικευμένο μπλακ άουτ στον Πόρο.

Οι επιβαίνοντες ανασύρθηκαν όλοι νεκροί, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πιλότος.