Μετάλλαξη Όμικρον: Κρούσματα σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες - Προειδοποίηση ΠΟΥ

Μετάλλαξη Όμικρον: Κρούσματα σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες - Προειδοποίηση ΠΟΥ

Μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα η παραλλαγή Όμικρον έχει «ταξιδέψει» από την Αφρική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είναι «πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος λόγω της νέας παραλλαγής» και κάλεσε τα 194 μέλη του ΟΗΕ «να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και να καταρτίσουν σχέδια μετριασμού». Πορτογαλία, Σκωτία, Αυστρία εντόπισαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα με παραλλαγή Όμικρον, ενώ πιθανά κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Γαλλία.

Με τον τρόπο αυτό, ο ευρωπαϊκός χάρτης με επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον περιλαμβάνει Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία, Δανία, Πορτογαλία, Σκωτία και Αυστρία, ενώ με ερωτηματικό παραμένει ακόμα η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, ελπίδες για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού γεννά δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, σύμφωνα με την οποία, τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τη νέα παραλλαγή. Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται και ο ΠΟΥ, που πρότεινε την επιτάχυνση των εμβολιασμών ως μέσο αναχαίτισης της νέας μετάλλαξης.

Δεκατρία κρούσματα στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όλα σχετιζόμενα με παίκτες και προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισσαβώνας, Belenenses, ανακοίνωσε η αρχή δημόσιας υγείας DGS.

Έξι κρούσματα στη Σκωτία

Έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα η σκωτσέζικη κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας εργάζονται για να διακριβώσουν τις συνθήκες.

Πρώτο περιστατικό στην Αυστρία

Η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οκτώ πιθανά κρούσματα στη Γαλλία

Οκτώ πιθανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον» εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας αργά το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για άτομα που είχαν μεταβεί στη Γαλλία από χώρες της νότιας Αφρικής.