Μετά τις καταγγελίες για πλαστούς εμβολιασμούς, έρευνες και για τεστ «μαϊμού»

Μετά τις καταγγελίες για πλαστούς εμβολιασμούς, έρευνες και για τεστ «μαϊμού»

Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως, μετά το σκάνδαλο με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς από υγειονομικούς. Η ταυτοποίηση των 34 εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας αποτέλεσε την αρχή των αποκαλύψεων και έπεται συνέχεια... Πλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο και για χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων θετικών rapid test.

Όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ιδιωτικά ιατρικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ, ώστε οι εξεταζόμενοι να δηλωθούν στην κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα ως νοσούντες και να αποσπάσουν σχετικό πιστοποιητικό. Το κόστος για τη χορήγηση της βεβαίωσης «μαϊμού» ανέρχεται από 10 έως 50 ευρώ.

Ο εν λόγω μηχανισμός είχε στηθεί στη Δράμα, όπου οι αντιεμβολιαστές φαίνεται πως έχουν αναλάβει δυναμική δράση. Πιστοποιητικό «μαΐμού» έχουν αποσπάσει εκτός από τους τοπικούς υγειονομικούς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των δυνητικών σημείων ελέγχου για τις Αρχές.

Παρά τα όποια κενά πάντως, οι παραβιάσεις είναι τοπικού χαρακτήρα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά δυναμικά και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. 



«Το σύστημα είναι αρκετά ασφαλές»


 

«Το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές μέχρι πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται.

Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έχει διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα πλαστά περιστατικά στον Παλαμά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, φέρονται να εντοπίστηκαν τέσσερις υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά, ωστόσο οι κάτοχοί τους προσήλθαν αυτοβούλως, χθες Πέμπτη, να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθούν άμεσα σε αναστολή. Αν και «η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, αν κριθεί ότι κάνει αυτή την πράξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει» ξεκαθάρισε ο Θ. Πλεύρης.

Στο 95% οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ανέρχεται πλέον σε 95%, καθώς ο κλάδος προσήλθε μαζικά να εμβολιαστεί τις τρεις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Να υιοθετηθεί οριζόντια ο έλεγχος των υγειονομικών με τεστ αντισωμάτων, για να μην λοιδορούνται συλλήβδην οι επαγγελματίες του κλάδου, ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.
 

Δέκα περιοχές στο στόχαστρο των ελέγχων

 

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι προληπτικοί έλεγχοι σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία, καθώς καταγγελίες φτάνουν και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, και τουλάχιστον δέκα περιοχές της χώρας έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί, τα κρούσματα εικονικού εμβολιασμού εντοπίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες, όπως στον Παλαμά Καρδίτσας. Επιπλέον, και ο μαζικός εμβολιασμός ατόμων σε εμβολιαστικό κέντρο μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, αποτελεί ένδειξη για το ελεγκτικό σύστημα, που κινητοποιεί τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας για επιτόπιους ελέγχους και στο εξής και τις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.