Μενδώνη: Τεράστια απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό αυτό που συνέβη μέσα σε 12 ώρες

Μενδώνη: Τεράστια απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό αυτό που συνέβη μέσα σε 12 ώρες

«Μέσα 12 ώρες, είναι τρομερό αυτό το οποίο συνέβη, Καζάκος, Παντερμαλής, Παπά. Είναι πραγματικά μια τεράστια απώλεια για την Ελλάδα πρώτ’ απ’ όλα και για τον ελληνικό πολιτισμό» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 για την είδηση του θανάτου των σπουδαίων αυτών Ελλήνων.

Μιλώντας για τον αγαπημένο της φίλο, τον Δημήτρη Παντερμαλή, περιέγραψε την κοινή τους πορεία από όταν άρχισαν να δουλεύουν μαζί πριν 20 χρόνια, το 2000 που ανέλαβε ο Δημήτρης Παντερμαλής την προεδρία του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Ένας φωτισμένος δάσκαλος, ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος για την εποχή του. Την εποχή που ο Δημήτρης Παντερμαλής μιλούσε για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στο κοινό, όταν μιλούσε για πράγματα τα οποία σήμερα θεωρούμε αυτονόητα ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν «μα τι λέει τώρα ο άνθρωπος». Ήταν ένας εργάτης της επιστήμης, ένας δάσκαλος για όλους μας. Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του. Περισσότερες από 100 φορές είχαμε αντιμετωπίσει από κοινού εκείνος ως Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης και εγώ ως ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΚΑΣ προσφυγές διαφόρων εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Δημήτρης αφοσιώθηκε στο Μουσείο και στην συνέχεια η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα έγιναν για αυτόν σκοπός ζωής. Το κύρος του, την προσωπικότητά του, τις γνωριμίες του διεθνώς, την υγεία του- τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εντελώς ανέφελα για τον Δημήτρη Παντερμαλή από πλευράς υγείας- όλα τα θυσίασε στον σκοπό, στο να είναι υποδειγματική η λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και δεν είναι τυχαίο ότι το Μουσείο έχει κερδίσει διεθνείς κριτικές και επαίνους και στην διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Δημήτρης ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο και το ανάλωσε όλο με ιδιαίτερη χαρά, με πολλή τιμή και περηφάνεια για την Ακρόπολη, το Μουσείο και τα Γλυπτά» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

«Τα λόγια είναι δύσκολα» και για την Ειρήνη Παπά, συνέχισε η Υπουργός. «Γιατί η Παπά με τον δυναμισμό της, με την αρχοντιά της, με την μεγαλοπρέπειά της, προσωποποιούσε αυτό που ονομάζουμε στον πολιτισμό μας ελληνικό κάλλος, διεθνώς. Μια μεγάλη, μια σπουδαία προσωπικότητα, μια τεράστια πρέσβης της Ελλάδος και του πολιτισμού μας διεθνώς. Δεν είναι τυχαίες οι συνεργασίες της με πλήθος σημαντικών ανθρώπων ξεκινώντας από τον Κακογιάννη, τον Γαβρά, τον Ρόσσι, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήμουν γενικός γραμματέας στο Υπουργείο, μόλις είχα αναλάβει και με συνάντησε και μου είπε «ανοίξτε τα θέατρα, τα αρχαία θέατρα, αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα». Αυτό εν έτει 1999. Σήμερα το να κάνουμε παραστάσεις στα αρχαία θέατρα είναι πια ενταγμένο στην καθημερινότητά μας» είπε για την κορυφαία ηθοποιό.

«Και φυσικά ο Κώστας Καζάκος. Και αυτός μια τεράστια προσωπικότητα, στο θέατρο, στον κινηματογράφο. Με βαθιά παιδεία. Ένας ενεργός πολίτης που μπορεί να διαφωνούσες μαζί του σε πολιτικά θέματα, όμως ήταν σεβαστός για την εντιμότητα και την ευθύτητά του» συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, μιλώντας για τον αγαπημένο καλλιτέχνη που άφησε την τελευταία του πνοή εχθές.