Με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, χωρίς τεστ από Δευτέρα η είσοδος στην Ελλάδα

Με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, χωρίς τεστ από Δευτέρα η είσοδος στην Ελλάδα

Χωρίς τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε όσους κατέχουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ισχύος 9 μηνών, θα γίνεται από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στη χώρα μας όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  

«Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ» τόνισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω που εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να δώσουν αρνητικό αποτέλεσμα σε δοκιμή πριν από την αναχώρηση. Τόσο οι μοριακές δοκιμές (PCR, σε ισχύ 72 ώρες) όσο και οι ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων (ισχύουν 24 ώρες) γίνονται αποδεκτές.Οι εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται από διαπιστευμένο εργαστήριο δοκιμών στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα. Επιπλέον, αποδεικτικό νόσησης έως  εννέα μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form).

Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιορισμούς (δοκιμή ή καραντίνα), εάν το «πιστοποιητικό ψηφιακής νόσου της ΕΕ» (EUDCC) περιέχει ένα από τα ακόλουθα:

Απόδειξη πλήρους εμβολιασμού. Ισχύς: 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Για το Janssen (Johnson και Johnson), ο εμβολιασμός θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της εφάπαξ δόσης.

Αποδεκτά εμβόλια: Comirnaty (Pfizer BioNtech), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (Astra Zeneca/Oxford), Janssen (Johnson και Johnson), Novavax, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm. Απόδειξη ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19.

Εννεάμηνη η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Εντωμεταξύ σε ισχύ τέθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου οι νέοι κανόνες όσον αφορά την τυποποιημένη περίοδο αποδοχής των 9 μηνών (270 ημερών), από την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού, για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID της ΕΕ, τα οποία χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 270 ημερών (9 μηνών) από την πρώτη και μόνη δόση.

Για εμβόλια δύο δόσεων, σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή, ανάλογα με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού, από την πρώτη και μόνη δόση μετά την ανάρρωση από τον ιό.

Περισσότερα: Κομισιόν: Από 1η Φεβρουαρίου δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για 9 μήνες

Κικίλιας: Iσχυρό μήνυμα ασφάλειας προς τους επισκέπτες της

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μας ετοιμάζεται φέτος να υποδεχθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά από την 1η Μαρτίου τους επισκέπτες της θερινής περιόδου. Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα προηγούμενα δύο χρόνια, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες της χώρας μας και αυτό θα πράξει και φέτος».