May προς Tillerson: Μην αμφισβητήσετε την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

May προς Tillerson: Μην αμφισβητήσετε την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Rex Tillerson, ο οποίος επιεκέπτεται το Λονδίνο, τη μεγάλη σημασία που έχει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και την «Ομάδα των 6» (τα 5 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία). 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Theresa May, η συμφωνία αυτή μπορεί, εφόσον εφαρμοστεί σωστά και πιστά, να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει, όπως προειδοποιούν τόσο το Λονδίνο όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μια αναθεώρηση της συμφωνίας ή, πολύ περισσότερο, ενδεχόμενη ακύρωσή της. 

Υπενθυμίζεται πως ο Donald Trump έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία, την κατάργηση της οποίας φέρεται να ζητά επιμόνως και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu. Μάλιστα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες θέλουν τον Trump να ετοιμάζει ήδη σχέδιο για σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη. 

Σημειώνεται ότι ο Tillerson θα έχει σύσκεψη με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και τη Γαλλία για τις επιπτώσεις του τυφώνα Ίρμα, αλλά και για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα. Στην ομάδα θα προστεθεί και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τους αντίστοιχους της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών, προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις στη Λιβύη.