Μανωλόπουλος: Η πρώτη χορήγηση των χαπιών κατά Covid σε άνω των 65 ετών

Μανωλόπουλος: Η πρώτη χορήγηση των χαπιών κατά Covid σε άνω των 65 ετών

Τα νέα αντιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer έναντι του κορονοϊού θα χορηγηθούν αρχικά σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν και κάποιο νόσημα, είτε διαβήτη είτε κάποιο πρόβλημα καρδιακό ή αναπνευστικό ή ανοσοκατεσταλμένοι και εν συνεχεία στις υπόλοιπες κατηγορίες, ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο  καθηγητής φαρμακολογία εξήγησε πότε θα πρέπει να χορηγούνται τα χάπια για να είναι αποτελεσματικά και υπογράμμισε ότι στη φαρμακολογία τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα που υπάρχουν από όλες τις κατηγορίες, καθώς έχουν τις λιγότερες παρενέργειες.

«Τα χάπια μπορούν να χορηγηθούν νωρίς, τις πρώτες μέρες μετά τη λοίμωξη. Με το που εκδηλώνονται συμπτώματα είναι σημαντικό να αρχίσει η χορήγηση. Αν αργήσουν να χορηγηθούν, μετά δε βοηθάνε σε κάτι. Πρέπει να προλάβουν να μπλοκάρουν τον ιό από το να μπει στα κύτταρα. Τον περιορίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό και δεν τον αφήνουν να κάνει ζημιά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε ότι η έγκριση που παίρνουν είναι για άτομα άνω των 65 ετών που έχουν και κάποιο νόσημα, είτε διαβήτη είτε κάποιο πρόβλημα καρδιακό ή αναπνευστικό ή ανοσοκατεσταλμένοι. «Αυτή είναι η ένδειξη, με την οποία παίρνουν την προσωρινή έγκριση. Όταν θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, θα μπορεί να χορηγηθεί σε όλους», επισήμανε ο κ. Μανωλόπουλος. 

Σε ό,τι αφορά στους αντιεμβολιαστές, ανέφερε ότι σε λίγο καιρό θα λένε «δε θέλω το φάρμακο, κάντε μου το εμβόλιο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στη φαρμακολογία, τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα που υπάρχουν από όλες τις κατηγορίες. «Έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παρενέργειες. Όλα τα άλλα φάρμακα ακόμα και τα πιο ασφαλή που παίρνουμε όλοι μας έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν κάποιες παρενέργειες», συμπλήρωσε. 

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων που θα δώσουν τα τόσα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Οι 48 θάνατοι που καταγράφηκαν χθες αντανακλούν τα 3.000 περίπου κρούσματα που είχαμε πριν δύο εβδομάδες. Δεν ξέρω, με τα 6.000 και 7.000 κρούσματα που έχουμε φτάσει τώρα, τι θα βλέπουμε σε δύο εβδομάδες σε θανάτους», σχολίασε. 

Τέλος, σχετικά με την τρίτη δόση, σημείωσε ότι δεν είναι τόσο επείγουσα ώστε να γίνει πριν το εξάμηνο και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι αυξάνονται οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης τις τελευταίες εβδομάδες.