Μάχη για ανοιχτά Χριστούγεννα δίνει η Ευρώπη -Επέκταση υποχρεωτικότητας και lockdown ανεμβολίαστων

Μάχη για ανοιχτά Χριστούγεννα δίνει η Ευρώπη -Επέκταση υποχρεωτικότητας και lockdown ανεμβολίαστων

Μάχη με τον κορονοϊό δίνουν οι χώρες της Ευρώπης για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τον εορτασμό των Χριστουγέννων, για τους εμβολιασμένους τουλάχιστον πολίτες. Λόγω της έκρηξης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα αλλά και της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, κάποιες χώρες επιλέγουν την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ κάποιες άλλες την εφαρμογή lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Αυστρία ανακοίνωσε άρση του lockdown για το γενικό πληθυσμό, διατηρώντας όμως όλους τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Ο καγκελάριος Karl Nehammer επιβεβαίωσε ότι η τελευταία ημέρα του γενικού lockdown της Αυστρίας θα είναι η 11η Δεκεμβρίου, αν και θα συνεχιστεί για οποιονδήποτε δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αυτό έρχεται σε συμφωνία με αυτό που είπε ο προκάτοχος του Nehammer, Alexander Schallenberg, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά το lockdown, λέγοντας ότι θα διαρκέσει «μέγιστο» 20 ημέρες. Μπορεί να δείτε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες που χρησιμοποιούνται για να μιλήσουμε για το τέλος του lockdown: το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που θα εφαρμοστούν τα μέτρα που σημαίνει ότι η 12η είναι η πρώτη ημέρα χωρίς αυτά, αλλά λόγω της νομοθεσίας κλεισίματος της Κυριακής της Αυστρίας, η 13η Δεκεμβρίου ήταν επίσης ονομάζεται ημέρα «επανάνοιξης».

Υπήρχε όμως κάποιος σκεπτικισμός ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα διατηρηθεί, ιδιαίτερα μετά την παράταση των προηγούμενων lockdown.

Τα lockdown είναι ένα τόσο αυστηρό μέτρο που σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία μπορούν να εισαχθούν μόνο για δέκα ημέρες κάθε φορά, μετά τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να τα παρατείνει βάσει αναθεώρησης.

Όταν αρθεί το γενικό lockdown σε εθνικό επίπεδο, όπως έχουν τα πράγματα, η Αυστρία πρόκειται να διατηρήσει τους κανόνες αυτού μόνο για μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Αυτό ισχύει από τις 15 Νοεμβρίου και σημαίνει ότι απαιτείται απόδειξη 2G (εμβολιασμός ή ανάρρωση από τον Covid) για κυκλοφορία για μη ουσιώδεις λόγους ή για πρόσβαση σε μη βασικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταστημάτων λιανικής και εστιατορίων.

Την ίδια ώρα, η Πολωνία επέκτεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η Πολωνία θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό γιατρών, δασκάλων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας από την 1η Μαρτίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Ενώ ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη μεγαλύτερη χώρα-μέλος της ανατολικής ΕΕ έχει σταθεροποιηθεί, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι αρχές φοβούνται ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον μπορεί να πυροδοτήσει άλμα στις μολύνσεις.

Το μοντέλο της Αυστρίας ακολουθεί και η Ιταλία με την εφαρμογή επιπρόσθετων εμβολιασμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες

Οι ανεμβολίαστοι στην Ιταλία δεν θα μπορούν από σήμερα να πάνε στο σινεμά, στο θέατρο, σε συναυλίες και σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Μόνη εξαίρεση από την ρύθμιση, οι πρόσφατα ιαθέντες από την Covid-19, οι οποίοι έχουν επίσης πρόσβαση στο «σούπερ πάσο» που δίδεται στους εμβολιασμένους. Το «βασικό πάσο», το οποίο χορηγείται έπειτα από αρνητικό διαγνωστικό τεστ χρησιμεύει μόνο για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας.