Liberal markets: Quo vadis - Χρηματιστήριο Αθηνών

Liberal markets: Quo vadis - Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Quo vadis-Χρηματιστήριο Αθηνών - Η ελληνική κεφαλαιαγορά εκπέμπει σήμα κινδύνου»κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 22-23 Αυγούστου μαζί με τον «Φιλελεύθερο» η οικονομική και επενδυτική εφημερίδα Liberal markets.

Η άλλοτε σφύζουσα από ζωή Λεωφόρος Αθηνών κατρακυλάει κάθε χρόνο σε ενδιαφέρον και ο σκεπτικισμός για το βάθος της και τις δυνατότητες επιλογών μεγαλώνει. Μόλις οι μισές από τις 122 επιχειρήσεις της Κύριας Αγοράς πληρούν σήμερα τα κριτήρια για να είναι εισηγμένες. Η μαζική αποχώρηση εταιρειών από το ταμπλό, η κακή ποιότητα ισολογισμών και ο μικρός αριθμός ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών που ασχολούνται ενεργά µε το Χ.Α. καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναζωογόνησης του Χ.Α. από όσους ευαγγελίζονται ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Γράφει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη:

- Μηδενίζεται το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα

Στον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές η χώρα. Ομολογιακές εκδόσεις ρεκόρ «κρύβει» ο Αύγουστος, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν με χαμηλό κόστος τα τεράστια ελλείμματα που αφήνει πίσω της η πανδημία.

- Πακέτο ρευστότητας για την πραγματική οικονομία

Νέος κύκλος παρεμβάσεων από την κυβέρνηση για ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία.

-Ο κορονοϊός θα σφυροκοπά τις οικονομίες για καιρό

Η Μαίρη Βενέτη στη «Ματιά Διαχειριστή» καταγράφει όλους τους λόγους για τους οποίους η νόσος Covid-19 θα μας απασχολήσει για πάρα πολύ καιρό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συστήματα υγείας, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους κρατικούς προϋπολογισμούς και εν τέλει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

- Επιτάχυνση στην ψηφιακή λεωφόρο για τις τράπεζες

Ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος γράφει για την προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος στον νέο ψηφιακό περιβάλλον επισημαίνοντας ότι η εποχή της Covid-19 απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των ψηφιακών εφαρμογών και της ασφάλειας των τραπεζικών λειτουργιών, στις οποίες οι μικρές fintech challenger banks αδυνατούν να ανταποκριθούν.

- Γίγαντες σε τιμή... ευκαιρίας

Στα 10-15 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η αξία των Super Jumbo όταν λήξουν οι μισθώσεις που είναι σε ισχύ, καθώς ο κορονοϊός ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους για το μέλλον.

- Όταν ο Νεύτων πήγε στα Χρηματιστήρια

Με την ανεργία να καλπάζει και με την οικονομική δραστηριότητα περιορισμένη, φαίνεται ότι ο υπεύθυνος για το ράλι των αγορών έχει όνομα. Και αυτό δεν είναι άλλο παρά οι κεντρικές τράπεζες. Οι πρωτοφανείς ενέσεις ρευστότητας, αλλά και η άμεση ανάμιξή τους με την αγορά επιχειρησιακών ομολόγων και ETFs έχουν κάνει τους επενδυτές να έχουν βρει τον καλύτερο συμπαίκτη που θα μπορούσαν να ζητήσουν. Το δεδομένο που κρατάμε πάντως είναι πως τα επίπεδα των τιμών μάλλον δεν είναι βιώσιμα. Γράφει ο Ευάγγελος Κόντης.

-Τα παιχνίδια θα παιχτούν στα... δικαστήρια

Θα μπορούσε να είναι σενάριο σε βιντεοπαιχνίδι. Ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος γράφει,όμως για μια καθ' όλα αληθινή μάχη γιγάντων. Η Epic και άλλοι μεγάλοι δημιουργοί διάσημων εφαρμογών παιχνιδιών συγκρούονται στα δικαστήρια με τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς που ελέγχουν το App Store και το Google Play για το «χαράτσι» 30% που επιβάλλουν. Η έκβαση αυτής της δικαστικής μάχης, η οποία επί της ουσίας αφορά το ενδεχόμενο μονοπώλιο των Google και Apple θα κρίνει πολλά και ενδέχεται να κρύβει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες...

- General Motors: Θα καταφέρει να παραμείνει ισχυρή στο παιχνίδι;

Ο Σπύρος Αλεξόπουλος γράφει για την άλλοτε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου που σήμερα έχει μπει δυναμικά στην τεχνολογική επανάσταση της ηλεκτροκίνησης.

- Κρυπτονομίσματα: Το καλοκαίρι των τρελών αποδόσεων

Όπως σε κάθε κύκλο όπου επικρατεί ο ενθουσιασμός αντί της λογικής αξιών με αντικειμενικούς όρους, υπάρχει χώρος για οικονομική ζημιά. Πολλά πρότζεκτ που διαφημίζονται ή συγκαταλέγονται στη λίστα των DeFi δεν ανήκουν καν στην ευρύτερη κατηγορία των εφαρμογών αυτών. Γράφει ο Νίκος Κωστόπουλος.

- Η στασιμότητα στην αγορά πετρελαίου θα συνεχιστεί

Από πλευράς προσφοράς, η μείωση των περικοπών στην παραγωγή δύσκολα θα αλλάξει την κατάσταση, ενώ από το μέτωπο της ζήτησης η αποθεματοποίηση διπλάσιων ποσοτήτων από την Κίνα και η αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν προϊδεάζουν για γρήγορη αύξηση της κατανάλωσης αργού και συνεπώς υψηλότερες τιμές.

- Τεχνική ανάλυση: Ζητείται κατοχύρωση των 663 μονάδων

Ο Ηλίας Ζαχαράκης αναλύει την τεχνική εικόνα του Χ.Α και βασικών ξένων δεικτών.

- Forthnet: Φως στο τούνελ από την εξαγορά

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης βάζει στο «Βαρόμετρο του ΧΑ» την απόκτηση της Forthnet από την United Group B.V., που δημιουργεί νέα δεδομένα για την εταιρεία και συνολικά για την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά.

- Η αγορά αυτοκινήτου ελπίζει σε... ηλεκτροσόκ

Μετά το καταστροφικό -40% στις πωλήσεις επταμήνου, η αγορά ελπίζει σε αναστροφή της πορείας. Τα δεδομένα, τα σενάρια και ο καταλύτης της ηλεκτροκίνησης.

- Intertrade Hellas: Η «διάδοχος» της Softex

Με κύκλο εργασιών πάνω από 67 εκατομμύρια και παραγωγικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια, τα προϊόντα της βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι της χώρας.

- Katradis Group: Ασφαλής κάβος για τη ναυτιλία

Η μικρή επιχείρηση κατασκευής σχοινιών που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Κατράδης το 1936 στον Πειραιά σήμερα έχει παρουσία σε πάνω από 70 κομβικά λιμάνια της υφηλίου.

- Τα Malls αργοπεθαίνουν

Η πτώση του τζίρου στα πολυκαταστήματα - κράχτες λόγω της εξάπλωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου συμπαρασύρει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Amazon συζητάει να μετατρέψει ολόκληρα εμπορικά κέντρα σε χώρους αποθήκευσης, εκπλήρωσης και διανομής προϊόντων.

- Η χρυσή βίζα θάμπωσε από την πανδημία

Βουτιά κατέγραψαν από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο οι νέες άδειες διαμονής μέσω Χρυσής Βίζας. Το εγχείρημα της προσέλκυσης Κροίσων.

- Σεβασμός στο περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη

Ο Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος γράφει για τη λεπτή λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική, στην αρχιτεκτονική, στη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και στις πραγματικές παραμέτρους της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

- Επενδύσεις: Τι Αλκατράζ, τι Κορυδαλλός...

Τι φανταζόμαστε ότι θα συμβεί το 2021, όταν φέτος έχουμε πτώση 80% στα έσοδα από τον τουρισμό; Όταν δεν υπάρχουν επιχειρηματίες σε δημόσιες θέσεις, στις «επιτροπές σοφών», όταν δεν καλούνται καν σε επίσημες εκδηλώσεις; Μήπως θα είχαμε Δημοκρατία, αν δεν είχαμε ιδιωτικό τομέα; Μήπως οι πολιτικοί μας θα ήταν χειρότεροι, αν είχαν μερικά εκατομμύρια στην τράπεζα από τη δουλειά τους στα πέρατα του κόσμου;