Λίβανος: Υπό κράτηση ο Saad Hariri στη Σαουδική Αραβία

Λίβανος: Υπό κράτηση ο Saad Hariri στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun δήλωσε σήμερα ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση και την οικογένεια του Saad Hariri, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στον Λίβανο.

"Δεν έχουμε μέχρι σήμερα ζητήσει την επιστροφή τους, αλλά έχουμε επιβεβαιώσει ότι (η οικογένειά του) επίσης κρατείται και μέλη της οικογένειας υφίστανται σωματική έρευνα εξερχόμενα και εισερχόμενα στο σπίτι", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Aoun.

Νωρίτερα σήμερα ο Aoun ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την Σαουδική Αραβία ότι έχει αιχμάλωτο τον Hariri αφού έπειτα από τόσες μέρες δεν έχει επιστρέψει στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου αρνείται να κάνει δεκτή την παραίτηση του Hariri, αν δεν επιστρέψει στον Λίβανο για να την υποβάλει ο ίδιος.

Η κράτηση του Hariri συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Λίβανος δεν μπορεί να περιμένει πολύ καιρό για την επιστροφή του καθώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, έγραψε ο Aoun στο Twitter. Το Ριάντ διαψεύδει τις κατηγορίες περί κράτησης, ενώ και ο ίδιος ο Hariri διεμήνυσε σήμερα μέσω Twitter ότι θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του και ότι είναι καλά.

Επίσης ένα μέλος του κόμματός του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Aoun. Όπως είπε στο Reuters ο Okab Sakr, ένας σιίτης πολιτικός που πρόσκειται στον Hariri και είναι βουλευτής με το κόμμα του, το Ριάντ δεν έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό και την οικογένειά του και ο ίδιος είχε σήμερα επικοινωνία μαζί του.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, όπως έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή, θα συναντηθεί με τον Hariri στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Ο Le Drian αναμένεται αργά απόψε το βράδυ στο Ριάντ όπου πρόκειται να συζητήσει για την πολιτική κρίση στον Λίβανο με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Mohammad Bin Salman και να έχει συνάντηση με τον Haririι, αλλά ο χρόνος της συνάντησης μένει να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP