Λέκκας: Ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας - Περίπου 500.000 στρέμματα καταστράφηκαν

Λέκκας: Ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας - Περίπου 500.000 στρέμματα καταστράφηκαν

Στο μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και στη δύσκολη συνέχεια αναφέρθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι τα στρέμματα γης που έγιναν στάχτη σε ολόκληρη τη χώρα αγγίζουν τις 500 χιλιάδες και προειδοποίησε ότι  ο Αύγουστος θα είναι ένας εφιαλτικός μήνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Το έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν μια ώριμη καύσιμη ύλη. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκληθεί φωτιά υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε.

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς ισχυρούς ανέμους είναι εύκολο να περιοριστεί η φωτιά, αλλά αυτό δεν ισχύει», υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι σε μερικές περιοχές το έδαφος έφτανε τους 65 βαθμούς Κελσίου ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς καταγράφηκαν θερμοκρασίες 600 βαθμών Κελσίου, από την τήξη ζαντών αυτοκινήτων. «Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά.», διευκρίνισε.

Επιπροσθέτως, ο καθηγητής δήλωσε ότι μαύροι καπνοί έδειξαν ατελή και γρήγορη καύση και ότι η πυρκαγιά προσομοίαζε μια έκρηξη.

Από την άλλη, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως κατά τις εναέριες ρίψεις, το  νερό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών

«Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας», προειδοποίησε, ενώ συμβούλεψε όσους μένουν σε δασικές περιοχές να διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα προστασίας του σπιτιού τους, το κόστος του οποίου είναι αρκετά χαμηλό.