Κύπρος: Οι προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς σε έκθεση του υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ

Κύπρος: Οι προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς σε έκθεση του υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ

Στις διώξεις κρατικών αξιωματούχων για υποθέσεις διαφθοράς στην Κύπρο, εστιάζει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου για το 2015.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη άρχισε πολλές έρευνες εναντίον δημοσίων υπαλλήλων με την υποψία της διαφθοράς και ότι ο Κύπριος πρόεδρος διακήρυξε δημοσίως μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υπόθεση Δρομολαξιάς, με την επισήμανση ότι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο πέντε άτομα για διάφορες κατηγορίες διαφθοράς και απάτης.

Τα σημαντικότερα προβλήματα, που καταγράφονται στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για το 2015 σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και εργασία, η κατάχρηση εξουσίας από την Αστυνομία, η εξευτελιστική μεταχείριση ατόμων, που τελούν υπό κράτηση καθώς και αιτητών ασύλου, και η βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της συζυγικής βίας.

''Αλλα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές και η έλλειψη διαχωρισμού των προφυλακισμένων από τους καταδικασμένους εγκληματίες.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στα κατεχόμενα με την επισήμανση ότι πρόκειται για «διοικούμενη από Τουρκοκύπριους περιοχή», καθώς και ότι καμιά χώρα, πλην της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Σε ειδικό κεφάλαιο για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων αναφέρεται ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν τις ιδιοκτησίες τους, αλλά δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν σε κληρονόμους τους που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές.

Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι δεν τηρείται η συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, που προνοεί ιατρική περίθαλψη των εγκλωβισμένων από Ελληνοκύπριο γιατρό.

Διαπιστώνεται ακόμα περιορισμός στη χρήση ορισμένων χώρων λατρείας συμπεριλαμβανομένων και κτισμάτων, που υπέστησαν βανδαλισμό και βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης ή τροποποιήθηκε η χρήση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ