Κρεμλίνο: Το ζήτημα του Navalny έχει εξαντληθεί

Κρεμλίνο: Το ζήτημα του Navalny έχει εξαντληθεί

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny στις εκλογές έχει εξαντληθεί. «Η θέση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής είναι γνωστή, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov στους δημοσιογράφους απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αν θα επιτραπεί στον Navalny να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ella Pamfilova , είχε δηλώσει ότι με βάση την νομοθεσία ο Navalny δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές. «Υπάρχει νόμος, υπάρχει σύνταγμα. Βάσει του νόμου, παρότι έχει καταδικαστεί με αναστολή, το αδίκημα που έχει διαπράξει χαρακτηρίζεται ως σοβαρό, και άτομα που έχουν καταδικαστεί με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές», δήλωσε η Pamfilova από το Σότσι όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. 

Παράλληλα η Ella Pamfilova εξέφρασε την άποψη ότι ο Navalny μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές ως υποψήφιος για την προεδρία μετά το 2028. «Ο ίδιος μπορεί, να θέσει υποψηφιότητα, όταν περάσει αυτή η δεκαετής περίοδος, κάπου το 2028 συν πέντε μήνες. Τι τον πήραν τα χρόνια; Έχει όλη του τη ζωή μπροστά. Γι' αυτό ας το έχει υπ όψιν του αυτό. Και ας κρατάει στα χέρια του τη σημαία!!», δήλωσε η Pamfilova.

Χθες επίσης η ρωσική υπηρεσία του BBC επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ρωσική προεδρία, μετέδωσε ότι ο ιδρυτής του Μετώπου κατά της διαφθοράς Alexei Navalny δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ