Κορονοϊός: «Πράσινο» για την παρασκευή γενόσημων του χαπιού της Merck

Κορονοϊός: «Πράσινο» για την παρασκευή γενόσημων του χαπιού της Merck

Το αμερικανικό φαρμακευτικό εργαστήριο Merck ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη συμφωνία αδειοδότησης με τη Medicines Patent Pool (MPP) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρείες να κατασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της κατά της COVID-19 το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Η Merck ανέφερε πως η άδεια, η οποία δεν υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα εφαρμοστεί σε 105 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Επιτρέπει σε κατασκευαστές που επιλέγει η MPP να παρασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του molnupiravir, του αντιικού χαπιού που έχει αναπτύξει η Merck από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων εξετάζει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου, το οποίο έχει δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν χορηγείται στα αρχικά στάδια της COVID-19.

«Είναι η πρώτη διαφανής, καθοδηγούμενη από λόγους δημόσιας υγείας εκούσια άδεια για ιατρική τεχνολογία κατά της COVID-19», ανέφεραν η MPP και η Merck σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων

 

Οι εταιρείες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση υποάδειας από την MPP και η άδεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας, θα παραμείνει ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για όσον καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την πανδημία ως «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ιατρική μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) εξέφρασε ωστόσο απογοήτευση για τους περιορισμούς της άδειας καθώς η επικράτειά της αποκλείει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και άνω του μεσαίου εισοδήματος χώρες με μεγάλες ικανότητες παρασκευής όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Η MSF ανέφερε σε δήλωση πως η συμφωνία περιλαμβάνει όρο που υπονομεύει το δικαίωμα εταιρειών που παρασκευάζουν γενόσημα και υπογράφουν την άδεια, να αμφισβητήσουν τις πατέντες προκειμένου να διευκολύνουν την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Διμερείς συμφωνίες

 

Νωρίτερα φέτος η Merck υπέγραψε διμερείς συμφωνίες αδειοδότησης με οκτώ ινδικές εταιρείες κατασκευής γενόσημων φαρμάκων περιλαμβανομένων των Aurobindo Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddy's Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals και Torrent Pharmaceuticals.

Η συμφωνία με την MPP διευρύνει την κατασκευαστική βάση πέρα από τις εταιρείες αυτές. Η MPP δήλωσε πρόσφατα στο Reuters πως 24 εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παρασκευή του φαρμάκου.

«Όλοι γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα θέλαμε να διαφοροποιήσουμε το γεωγραφικό αποτύπωμα των εταίρων μας στα γενόσημα, έτσι ώστε να μην έχουμε μόνο προμηθευτές γενόσημων στην Ινδία αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε ο Πολ Σέιπερ, εκτελεστικός διευθυντής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής της Merck.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει έως 120 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη γενόσημων εκδοχών του molnupiravir προκειμένου να διασφαλίσει ότι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα έχουν ίση πρόσβαση στο φάρμακο.